8°C
Mostar 12°C
Tuzla 8°C
Banja Luka 9°C
Bihać 9°C
Powered by Dark Sky

06.12.2018 / 17:50 Svijet - Šef turske diplomatije

Cavusoglu: Osobe povezane s FETO-om zloupotrebljavaju OSCE

Cavusoglu: Osobe povezane s FETO-om zloupotrebljavaju OSCE
Mevlut Cavusoglu / Vijesti.ba
Ministar vanjskih poslova Turske Mevlut Cavusoglu je izjavio da osobe i organizacije povezane s terorističkom organizacijom FETO zloupotrebljavaju međunarodne organizacije kao što je Organizacija za europsku sigurnost i saradnju (OSCE).

"Već više od dvije godine borimo se s ovim problemom. Kao zemlja članica i osnivač očekujemo hitno rješenje ovog problema", rekao je Cavusoglu u obraćanju na 25. sastanku Ministarskog vijeća OSCE-a, koji se 6. i 7. decembra održava u Milanu.

Istakao je i kako su posljednja dešavanja u Kerčkom moreuzu vrlo "zabrinjavajuća", apelujući na sve strane da postupaju odgovorno i da poštuju međunarodno pravo.

Naglasio je da je veoma važno poduzeti sve potrebne mjere kako bi bile smanjene tenzije u regionu.

"Potpuno podržavamo teritorijalni integritet i nacionalni suverenitet Ukrajine, uključujući i Krim", kazao je turski šef diplomatije.

Istakao je da je potrebno voditi konstruktivan dijalog, dodajući da se "zamrznuti konflikti" kao što su Abhazija, Južna Osetija i Nagorni Karabah trebaju rješavati u okviru međunarodnog prava, pritom poštujući teritorijalni integritet država.

Naglasio je i značaj zajedničke borbe protiv radikalizma, ekstremizma i terorizma.

Sastanak Ministarskog vijeća OSCE-a održava se 6. i 7. decembra u Milanu. Ministarsko vijeće je centralno tijelo za odlučivanje i upravljanje OSCE-om. Godišnji sastanak predstavlja priliku da ministri vanjskih poslova 57 zemalja članica OSCE-a sagledaju i procijene sigurnosnu situaciju na euroatlantskom i euroazijskom području, kao i aktivnosti organizacije u svim njenim oblastima djelovanja.


(Vijesti.ba / AA)

Izdvajamo