8°C
Mostar 12°C
Tuzla 8°C
Banja Luka 9°C
Bihać 10°C
Powered by Dark Sky

06.12.2018 / 17:35 Politika - Milano

Ministar Crnadak na sastanku Ministarskog vijeća OSCE-a

Ministar Crnadak na sastanku Ministarskog vijeća OSCE-a
Foto: FENA / Vijesti.ba
Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak je na poziv predsjedatelja Organizacije za evropsku sigurnost i suradnju (OSCE), talijanskog ministra vanjskih poslova i međunarodne suradnje Enza Moavera Milanesija, učestvovao na 25. sastanku Ministarskog vijeća OSCE-a, koji se danas i sutra održava u Milanu.

Ministar Crnadak je danas prisustvovao otvaranju sastanka na kojem je glavni tajnik OSCE-a Thomas Greminger podnio godišnji izvještaj. Ministar je potom održao govor na plenarnom ministarskom zasjedanju.
 
U obraćanju ministrima vanjskih poslova zemalja članica OSCE-a, ministar Crnadak je istaknuo da je i ova godina u svijetu obilježena oružanim sukobima, političkim tenzijama, ekstremizmom, terorizmom, migracijama, cyber prijetnjama i organiziranim kriminalom koji narušavaju društveni i gospodarski napredak i razvoj, te da zbog toga, OSCE ima obavezu da nastavi biti važna platforma za rješavanje i raspravu o navedenim izazovima.
 
Crnadak je istaknuo da se o sigurnosti u BiH i regiji ne može govoriti bez spominjanja problema migracija. Oko 22 hiljade izbjeglica, tražitelja azila i migranata stiglo je u Bosnu i Hercegovinu 2018. godine, od čega oko 4.000 ljudi trenutno traži humanitarnu pomoć, što stvara teške terete za kapacitete u BiH.
 
Zahvaljujući financijskim sredstvima EU-a, većina osoba je zbrinuta i smještena u objekte, no potrebna je dodatna pomoć i smještaj. Ministar je pozdravio napore talijanskog predsjedanja OSCE-om da temu suradnje na rješavanju problema migranata u mediteranskoj regiji stavi u fokus svog jednogodišnjeg predsjedanja.
 
Naglasio je da Bosna i Hercegovina veliki značaj pridaje unapređenju suradnje sa svojim susjedima, osobito na zajedničkom putu ka članstvu u Evropskoj uniji i dodao da će BiH nastavit dijalog i suradnju s OSCE-om i svim njezinim državama članicama.
 
Tokom konferencije u Milanu, ministar Crnadak održat će sutra, sastanak sa predstavnikom OSCE-a za slobodu medija Harlemom Desirom, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću MVP BiH.

 

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo