8°C
Mostar 12°C
Tuzla 8°C
Banja Luka 9°C
Bihać 10°C
Powered by Dark Sky

06.12.2018 / 17:08 Politika - Zlatan Begić za Vijesti.ba

Proces formiranja vlasti koji vodi SDP u TK je prespor i neefikasan

Proces formiranja vlasti koji vodi SDP u TK je prespor i neefikasan
Foto: Vijesti.ba
Proces formiranja vlasti u Tuzlanskom kantonu (TK) ide presporo i zbog teškog stanja u kojem se nalaze i kanton i čitava država trebamo i moramo biti mnogo ekspeditivniji, kaže u razgovoru za Vijesti.ba predsjednik Kantonalnog odbora (KO) DF-a TK Zlatan Begić.

Međutim, pojašnjava da taj cjelokupan proces vodi SDP BiH, koji je u Skupštini TK na oktobarskim izborima osvojio 10 mandata.
 
- Dinamiku tog procesa u cjelosti određuje SDP, pa prema tome i mi ostali subjekti zavisimo od toga. Svjesni smo da bi to trebalo ići mnogo brže i efektivnije, ali vjerujte da je do SDP-a - govori Begić.
 
Da je proces u rukama DF-a, kaže, vlast bi u TK do sada već bila formirana.
 
- Čini mi se da je ova dinamika koju su utvrdili u SDP-u prespora, neefikasna i da građani TK imaju puno pravo da nam svima zbog toga upute primjedbu - smatra Begić.
 
Razgovora o podjeli resora, dodaje, i dalje nema, osim što je sasvim logično da SDP BiH, kao najveći politički subjekt od svih koalicionih partnera, ponudi kandidata za premijersku poziciju.
 
- To je svima nama apsolutno logično. A o drugim pozicijama i resorima do sada apsolutno nije bilo nikakvog govora - dodaje Begić.
 
Naš sagovornik očekuje da na nivou ekspertnih grupa iz SDP-a BiH, DF-a, Naše stranke, SBB-a i SBiH za svaku oblast pojedinačno trebaju biti usaglašena rješenja koja trebaju činiti sastavni dio programa koalicijskog djelovanja u naredne četiri godine.
 
Zajednička platforma koalicionih partnera u TK, mišljenja je Begić, trebala bi biti potpisana u nekoliko narednih dana.
 
- Nakon toga trebamo čim prije otvoriti i druge teme koje se tiču preuzimanja odgovornosti političkih subjketa koji participiraju u ovoj koaliciji u smislu provedbe našeg programa u različitim resorima - zaključuje Begić.
 
 
D.K.
 
(Vijesti.ba)

Izdvajamo