Sarajevo 2 °C Utorak 19.02.


06.12.2018. / 17:05h Politika - Bruxelles

Odbor EP-a traži legitimno predstavljanje konstitutivnih naroda i građana u BiH

Odbor EP-a traži legitimno predstavljanje konstitutivnih naroda i građana u BiH
Odbor za vanjske poslove Europskog parlamenta usvojio je u četvrtak izvješće o napretku Bosne i Hercegovine u kojem se izražava žaljenje zbog toga što pitanje demokratskog i legitimnog predstavljanja tri konstitutivna naroda i svih građana ostaje otvoreno te traži da se to pitanje riješi što je moguće prije.

 Europski parlament izražava "žaljenje zbog toga što pitanje demokratskog i legitimnog predstavljanja tri konstitutivna naroda i svih građana ostaje otvoreno".
 
"Traži od svih strana da pronađu pravodobni kompromis jer to bi pitanje novi zakonodavci trebali što prije adresirati kroz provedbu odluka Europskog suda za ljudska prava u slučaju Sejdić-Finci i povezanim slučajevima; ponavlja potrebu da se nastavi s ustavnim, političkim i izbornim reformama koje će transformirati Bosnu i Hercegovinu u učinkovitu, inkluzivnu i funkcionalnu državu utemeljenu na vladavini prava", kaže se u jednom od kompromisnih amandmana dogovorenih između više zastupničkih klubova.
 
Izvješće je usvojeno s 33 glasa za, 7 protiv i 2 suzdržana. Europski parlament na plenarnoj sjednici u siječnju trebao bi glasovati o ovom izvješću, a prije toga zastupnici mogu na njega podnositi amandmane, prenosi Hina. 
 
U izvješću se također izražava žaljenje što nije postignut kompromisi oko izbornog zakona prije izbora kako bi se popunila rupa nastala odlukom Ustavnog suda u predmetu Ljubić o izboru članova Doma naroda u parlamentu Federacije BiH. 
 
Zastupnici pozivaju da se za to pitanje pronađe prihvatljivo rješenje kako bi se mogli implementirati rezultati izbora i uredno funkcioniranje svih državnih institucija. Izražava se uvjerenje da će Središnje izborno povjerenstvo provesti svoj mandat na neovisan i profesionalan način.
 
Od svih političkih čelnika i izabranih članova parlamenata na svim razinama traži se da izbjegavaju izjave koje dovode u pitanje jedinstvo države, da se suzdrže od konfliktnih izjava te da traže kompromise i rješenja koja su svima prihvatljiva.
 
Također se upozorava da odgode i pokušaji blokiranja formiranja vlasti nakon izbora ne bi bili u interesu građana niti u interesu europskih integracija.
 
U izvješću se izražava "žaljenje zbog etno-nacionalističke retorike koja dijeli i koja je još jednom dominirala izbornom kampanjom te i dalje karakterizira politički diskurs u koji su uključeni politički akteri na svim stranama".
 
Političke čelnike se poziva da se bez odgađanja uključe "u formiranje vlada na svim razinama, radeći zajedno i konstruktivno u interesu građana".

 

(Vijesti.ba / FENA)


Komentari - Ukupno 6

NAPOMENA - Portal Vijesti.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Vijesti.ba!
Prikaži još