11°C
Mostar 13°C
Tuzla 13°C
Banja Luka 12°C
Bihać 13°C
Powered by Dark Sky

06.12.2018 / 17:02 Obrazovanje - Konferencija u Sarajevu

OSCE: Učenici i roditelji zahtijevaju kvalitetno i inkluzivno obrazovanje

OSCE: Učenici i roditelji zahtijevaju kvalitetno i inkluzivno obrazovanje
Foto: Vijesti.ba
Novoimenovane obrazovne vlasti treba da se fokusiraju na kvalitetno inkluzivno obrazovanje posvećeno jačanju učeničkih vještina i pripremanju učenika za prosperitetnu budućnost, zaključili su učesnici konferencije održane danas u Sarajevu.

Konferencija, koja je održana pod sloganom „Svi Možemo Bolje“, okupila je više od 50 učenika i roditelja iz cijele BiH, koji su učili o pozitivnim inicijativama i primjerima od svojih vršnjaka, te razmijenili svoja stečena iskustva.
 
Također su novoimenovanim obrazovnim vlastima u BiH prenijeli poruku o značaju inkluzivnog obrazovanja, saopćeno je iz OSCE-a.
 
Šef Misije OSCE-a u BiH Bruce G. Berton je istakao da škola treba biti mjesto učenja i razvoja koja u učenicima potiče ono najbolje, da postižu najbolje moguće rezultate, i koja uključuje aktivno učešće učenika, roditelja, nastavnika, uprave škole, lokalne zajednice i nadležnih organa vlasti.
 
- Imajući sve to na umu, prvo moramo da znamo koja su naša prava i obaveze, a onda možemo da djelujemo uz punu odgovornost za bolje obrazovanje u BiH - rekao je Berton.
 
Misija OSCE-a u Bosni i Hercegovini (BiH), koja je organizator konferencije, nastavit će da se zalaže za poštovanje ljudskih prava, uključujući pravo na obrazovanje bez diskriminacije po bilo kom osnovu, u skladu sa obavezama koje je BiH preuzela kao članica OSCE-a, navodi se u saopćenju.

 

(Vijesti.ba / FENA)

Komentari - Ukupno %

NAPOMENA - Portal Vijesti.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Vijesti.ba!
1000 karaktera preostalo
Prikaži još

Izdvajamo