10°C
Mostar 13°C
Tuzla 12°C
Banja Luka 12°C
Bihać 12°C
Powered by Dark Sky

06.12.2018 / 16:46 Ekonomija - Sastanak u Sarajevu

Postići održivo poslovanje preduzeća Gras

Postići održivo poslovanje preduzeća Gras
Foto: Vijesti.ba
Dio projekta izrade operativnog i strateškog plana restrukturiranja komunalnih preduzeća u Kantonu Sarajevo, koji se odnosi na KJKP “Gras”, bio je povod današnjeg sastanka članova Vlade KS, predstavnika tog preduzeća, Ambasade Velike Britanije u BiH i konsultantske kuće PricewaterhouseCoopers.

Projekt je započet prije šest mjeseci uz podršku britanske ambasade s ciljem davanja jasnih smjernica za unapređenje strateške i operativne pozicije kantonalnih javnih komunalnih preduzeća, sa fokusom na “Gras” i “Vodovod i kanalizaciju”.
 
Naručilac projekta je Vlada KS, a implementira ga firma PricewaterhouseCoopers u saradnji sa resornim kantonalnim ministarstvima i GRAS-om, u ovom dijelu projekta.
 
Mjere koje trebaju realizirati menadžment GRAS-a i Vlada, te se u konačnici o njima izjasniti i Skupština KS, kao osnivač preduzeća, su brojne i imaju za cilj postizanje održivog poslovanja preduzeća, kao i bolje usluge korisnicima javnog prijevoza.
 
Premijer KS Adem Zolj istakao je da se poslovanje javnog gradskog prijevoza mora neodložno poboljšati, ali da je za to neophodna i politička volja i hrabrost. Također je istakao da će predložene mjere zahtijevati jasan plan djelovanja u narednom periodu.
 
Izrazio je opredjeljenje da se nastavi sa realizacijom projekta i naveo da je Vlada KS budžetom za narednu godinu planirala oko 70 miliona KM za nabavku novih voznih jedinica javnog prijevoza i rekonstrukciju tramvajske pruge, saopćeno je iz Press službe KS.
 
Izrada kompletnog plana restruktuiranja preduzeća “Gras” bit će završena za četiri mjeseca, nakon čega bi se trebalo pristupiti i realizaciji definisanih mjera.

 

(Vijesti.ba / FENA)

Komentari - Ukupno %

NAPOMENA - Portal Vijesti.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Vijesti.ba!
1000 karaktera preostalo
Prikaži još

Izdvajamo