8°C
Mostar 12°C
Tuzla 8°C
Banja Luka 9°C
Bihać 10°C
Powered by Dark Sky

06.12.2018 / 16:42 Regija - Tanja Miščević

Beograd usuglasio 52 posto vanjske i sigurnosne politike s EU

Beograd usuglasio 52 posto vanjske i sigurnosne politike s EU
Foto: Vijesti.ba
Beograd je usuglasio oko 52 posto svoje vanjske i sigurnosne politike s EU i razumije svoju obvezu uskladiti je u potpunosti do trenutka prijema u Uniju, izjavila je u četvrtak u Beogradu šefica pregovaračkog tima Srbije s Europskom unijom (EU) Tanja Miščević.

Neke zemlje su za pet godina okončale pregovore o zajedničkoj vanjskoj i obrambenoj politici, dok se Srbija još nalazi u prvoj fazi. To je neuobičajeno, ocijenila je Miščević na skupu u Beogradu koji je organizirao Centar za međunarodnu i sigurnonu politiku.
 
Miščević je istaknula da, među državama Zapadnog Balkana, Srbija prednjači po angažiranju u međunarodnim misijama i da je u četiri misije, za koliko je dobila poziv, angažirano 290 osoba, među kojima je 12 žena, prenosi Hina. 
 
Srbija je na 10. mjestu među europskim zemljama po broju pripadnika vojske i policije angažiranih u međunarodnim misijama Ujedinjenih nacija.
 
Ona je izjavila da EU poziva države kandidate za članstvo da sudjeluju u međunarodnim misijama kada članice nemaju ili ne mogu osigurati kapacitete u odgovarajućem području.
 
To znači da Srbija ima potrebne kapacitete i može ih staviti na raspolaganje EU, rekla je Tanja Miščević.
 
Ona je ukazala na podatak da je Srbija od 2016. dio borbenih skupina EU, koje će postati operativne 2020. godine, a namijenjene su zaštiti u izvanrednim situacijama.
 
"Ne bih voljela da pregovore (s EU) stavimo samo u kontekst sigurnosti, koji jest važan. Ali, reforme u sektoru sigurnosti su su jedan segment reformi kakve cijelo društvo mora provesti, ne zato što želi da postati članicom EU, već što hoće živjeti normalno i mirno, kao razvijena država", izjavila je šefica srbijanskog pregovaračkog tima s EU.
 
Njemački veleposlanik u Beogradu Thomas Schieb je rekao kako su "mnoge članice EU zabrinute" zbog smanjenja razine usuglašenosti vanjske i sigurnosne politike Srbije i EU.
 
Schieb je rekao da "EU ne zabranjuje, niti loše ocjenjuje suradnju s trećim zemljama", poput Rusije i Kine, te da je Srbija slobodna nastaviti sigurnosnu suradnju s Rusijom, ali uz jamstvo da time ne krši obveze države-kandidata za članstvo u EU, vezane uz, primjerice, zaštitu podataka i razmjenu povjerljivih podataka.
 
Njemački veleposlanik je istaknuo da se teško može očekivati jedinstvo u EU u svezi otvaranja pregovora sa Srbijom o Poglavlju 31, posvećenom sigurnosnoj politioci, dok Srbija značajnije ne poveća usuglašenost s vanjskom i sigurnosnom politikom EU.

 

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo