8°C
Mostar 12°C
Tuzla 8°C
Banja Luka 9°C
Bihać 10°C
Powered by Dark Sky

06.12.2018 / 15:35 Regija - NATO i Srbija

Stoltenberg i Vučić: Mir i stabilnost najveći interes za regiju

Stoltenberg i Vučić: Mir i stabilnost najveći interes za regiju
Foto: Vijesti.ba
Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić i glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg suglasili su se u četvrtak u telefonskom razgovoru da su očuvanje mira i stabilnosti od najvećeg interesa za Srbiju i cijelu regiju.

Vučić je u razgovoru izrazio zabrinutost zbog namjere Kosova da krene s transformacijom kosovskih snaga sigurnosti u vojsku.

Stoltenberg je dan ranije kritizirao namjeru Kosova da svoje sigurnosne snage transformira u vojsku, istaknuvši kako je to protivno savjetima mnogih zemalja saveznica.

Dvojica sugovornika dogovorila su se da će biti u stalnom kontaktu, kao i da Vojska Srbije ponovo uspostavi svakodnevne kontakte sa snagama KFOR na Kosovu, kako bi razmjenjivali informacije i pratili razvoj situacije, priopćio je Ured predsjednika Srbije.  

Vučić je Stoltenberga upoznao s problemima s kojima se Srbija, a posebno srpski narod na Kosovu, suočava zbog poteza Prištine da uvede pristojbu od 100 posto na robu iz Srbije, suprotno sporazumima i dogovorima.

Glavni tajnik NATO-a u srijedu je također kritizirao i odluku kosovske vlade o uvođenju carina na robu iz Srbije i BiH.

"Nove carine koje je uvela Priština stvaraju nove podjele. Takvi koraci dodatno otežavaju dijalog Beograd-Priština uz posredovanje EU-a, što ostaje jedini put za trajni mir u regiji", kazao je.

Stoltenberg je na kraju razgovora s Vučićem ocijenio je kako cijeni doprinos Srbije miru i stabilnosti u regiji.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo