8°C
Mostar 12°C
Tuzla 8°C
Banja Luka 9°C
Bihać 9°C
Powered by Dark Sky

06.12.2018 / 15:31 Regija - Šef srpske diplomatije

Dačić: Briselski dijalog biće nastavljen nakon ukidanja taksi Prištine

Dačić: Briselski dijalog biće nastavljen nakon ukidanja taksi Prištine
Ivica Dačić / Vijesti.ba
Ministar vanjskih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je danas u Milanu, na ministarskom savjetu OEBS-a, da je zvanični Beograd posvećen regionalnoj saradnji i stabilnosti, te dijalogu sa Prištinom za čiji nastavak je neophodno momentalno ukidanje taksi od 100 odsto na robu iz centralne Srbije.

"Srbija je posvećena evropskim integracijama i sadržajnoj regionalnoj saradnji i nastupa kao kredibilan partner s ciljem obezbjeđivanja stabilnosti i bezbjednosti u regionu", rekao je Dačić.

On je naglasio da je Beograd posvećen dijalogu sa Prištinom koji se vodi uz posredovanje EU, kao i sprovođenju svega dogovorenog u skladu sa Briselskim sporazumom iz aprila 2013. godine.

"Smatramo, međutim, da je za nastavak ovog dijaloga neophodno momentalno ukidanje odluke Prištine o uvođenju tarife od 100 odsto na robu porijeklom iz šire Srbije", rekao je ministar vanjskih poslova Srbije.

On je ponovio da Beograd tu odluku snažno osuđuje, kao i nedavno javno spaljivanje srpskih proizvoda na Kosovu i Metohiji, što je "čin bez presedana".

"Zastrašivanje srpskog stanovništva od specijalnih jedinica kosovske policije, zajedno sa `trgovinskim ratom` koji je pokrenula Priština, predstavlja očigledan napad na Srbe, što zaslužuje osudu svih država učesnica savjeta OEBS-a", rekao je Dačić.

Komentarišući jučerašnju odluku o predsjedavanju Albanije OEBS-u 2020. godine, Dačić je izrazio očekivanje da će Albanija svoje predsjedavanje sprovoditi u skladu sa normama OEBS-a i po pitanju Kosova.

On je napomenuo da nije tajna da su pozicije Srbije i Albanije u vezi sa pitanjem Kosova, dijametralno suprotne, saopšteno je iz Ministarstva spoljnih poslova Srbije.

"Srbija je, zbog toga, imajući u vidu ranije postupke Albanije upravo u ovoj organizaciji, izrazila zabrinutost da bi Albanija mogla da iskoristi poziciju predsjedavajućeg za promociju Kosova i uključivanje njihovih predstavnika u neformalne segmente rada OEBS-a", rekao je Dačić.

On je naveo da je od ministra vanjskih poslova Albanije Ditmira Bušatija, poslije razmjene više pisama i razgovora dobio čvrsta uvjeravanja i garancije da će albanska strana poštovati osnovne principe OEBS-a.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo