8°C
Mostar 12°C
Tuzla 8°C
Banja Luka 9°C
Bihać 10°C
Powered by Dark Sky

06.12.2018 / 15:27 Politika - Nakon izbora rukovodstva

Radmanović: Okosnicu Vijeća ministara činiti će SNSD, HDZ i SDA

Radmanović: Okosnicu Vijeća ministara činiti će SNSD, HDZ i SDA
Foto: Vijesti.ba
Okosnicu Vijeća ministara BiH činit će stranke iz kojih su izabrani članovi Kolegija Zastupničkog doma - SNSD, SDA i HDZ BiH, izjavio je danas novinarima u Sarajevu Nebojša Radmanović.

Prema njegovim riječima, u odnosu na prethodne mandate, ove godine vrlo rano je formiran Kolegij Zastupničkog doma.

- Prirodno je kad se izabere Kolegij da je to najava nove većine iz koje će se formirati Vijeće ministara i nadam se da će se to desiti vrlo brzo - kazao je Radmanović, koji je izabran za drugog zamjenika predsjedavajućeg Zastupničkog doma.

Ističe da će predsjedavajući Vijeća ministara BiH svakako biti iz reda srpskog naroda, "jer to je jedan normalan redoslijed i oko toga niko ništa ne spori".

- Mogu danas reći da će biti iz SNSD-a, a da li će to biti Zoran Tegeltija bit će poznato uskoro kad Predsjedništvo završi svoj dio posla - dodaje Radmanović.

Rad Parlamenta BiH u naredne četiri godine, smatra, bit će turbulentan, ali to ne znači da će biti razlika oko nekih ključnih pitanja i da neće biti moguće postići dogovor.

- Ako većina bude ovakva kao što je danas, ona ništa nije neobična za BiH, ona može da funkcioniše, zavisi od toga kako ćemo se dogovarati - naglašava Radmanović.

Odluku NATO-a da BiH ponudi Akcioni plan za članstvo (MAP) ocijenio je pogrešnom.

- NATO koji dobro vodi računa kakvo je političko stanje u kojoj zemlji, kakvi su odnosi i kako mogu prolaziti njihovi prijedlozi, u ovom dosta turbulentnom vremenu odlično zna da ga jedan entitet prihvata, a drugi ne prihvata i da to može izazvati razne probleme. Nije nam to trebalo baš u ovom momentu - poručio je Radmanović.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo