8°C
Mostar 12°C
Tuzla 8°C
Banja Luka 9°C
Bihać 10°C
Powered by Dark Sky

06.12.2018 / 15:16 Politika - Prioriteti EU i NATO

Denis Zvizdić: Rano je govoriti o koalicijama, svi čekaju odluku CIK-a

Denis Zvizdić: Rano je govoriti o koalicijama, svi čekaju odluku CIK-a
Denis Zvizdić / Vijesti.ba
O definitivnim koalicijama na svim nivoima vlasti još je rano govoriti, iako se nadam da će Vijeće ministara BiH biti što prije formirano, kako bi novi saziv mogao nastaviti raditi na starim prioritetima, a to su evropske integracije i naše obaveze koje smo dobili nakon aktivacije MAP-a, te dalji ekonomski razvoj, jačanje vladavine prava i razvoj regionalne saradnje.

Poručio je ovo aktuelni predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić, koji je danas izabran za prvoj zamjenika predsjedavajuće Predstavničkog doma BiH.

Budući da su u Kolegijum Doma izabrani još Borjana Krišto iz HDZ-a BiH i Nebojša Radmanović iz SNSD-a, Zvizdić je na upit novinara prokomentarisao i znači li ovakav ishod glasanja da parlamentarnu većinu na nivou BiH čine SDA, HDZ i SNSD.

"To svako može tumačiti sa svog aspekta. Kao što smo vidjeli, za prvog zamjenika predsjedavajuće Predstavničkog doma BiH, koji dolazi iz reda Bošnjaka, danas su bila dva kandidata. To se može tumačiti i da je predstavnik stranke, čiji kandidat nije prošao, imao namjeru da se formira koalicija sa preostale dvije stranke na nivou Vijeća ministara BiH", kazao je Zvizdić.

Ponovio je da je prerano govoriti o tome šta će u konačnici biti i kakve će većine biti formirane na svim nivoima vlasti u BiH.

"Nije dovoljno samo formiranje rukovodstva parlamentana niti na nivou kantona, niti na nivou FBiH, kao i na nivou BiH da bismo govorili o čvrstim koalicija", smatra on.

Mišljenje da je da svaka koalicija treba biti formirana na precizno definisanim programskim ciljevima, reformiskim procesima i mjerama.

"Kada govorimo o nivou BiH, ključna stvar moraju ostati naša dva vanjskopolitička prioriteta - EU integracije i obaveze koje imamo nakon aktivacije MAP-a. To nije pitanje nikakvih pojedinačnih politika, niti volje pojedinaca ili stranke. Mi govorimo o neophodnoj stabilnosti u BiH, a ona privlači investicije. Investicije znače ekonomski prosperitet i otvaranje novih radnih mjesta. U koliziji su oni koji govore o potrebi da ostanu mladi ljudi, a ne dozvoljavaju BiH ubrzani napredak evroatlantskom putu", precizirao je Zvizdić.

Prema njegovim riječima, nakon odluke CIK-a BiH o načinu raspodjele mandata u federalni Dom naroda svi procesi će biti značajno ubrzani.

"Čini mi se da je to u ovom trenutku start svih finalnih procesa koji treba da se dogode. Svi očekujemo da se to desi što prije, kako bi se počele nazirati parlamentarne većine na svim nivoima. Poslije odluke CIK-a, moglo bi se ići u dogovor o budućim koalicijama u BiH", poručio je Zvizdić.

Kako je naveo, neće se povući sa čela Vijeća ministara BiH dok ne bude izabran novi saziv, budući da, prema Izbornoom zakonu, funkcije predsjedavajućeg Vijeća ministara i člana Kolegijuma Predstavničkog doma BiH nisu u sukobu interesa.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo