Sarajevo 2 °C Utorak 19.02.


06.12.2018. / 14:03h Svijet - U jeku protesta javnosti

Francuska ljevica najavila glasanje o povjerenju vladi predsjednika Macrona

Francuska ljevica najavila glasanje o povjerenju vladi predsjednika Macrona
Francuske ljevičarske opozicione stranke u četvrtak su zatražile glasanje o povjerenju vladi predsjednika Emmanuela Macrona, u jeku protesta javnosti i straha od novog nasilja.

Socijalistička partija, ekstremno ljevičarska Prkosna Francuska i Komunistička partija ostavile su po strani međusobne podijele i obećale su podnijeti zahtjev za glasanjem o povjerenju vladi u donjem domu parlamenta. Narodna skupština će održati glasanje o povjerenju u roku od 48 sati od podnošenja zahtijeva.

Ljevičarske stranke nemaju dovoljan broj glasova za obaranje vlade, jer Macronova centristička stranka Republika u pokretu ima većinu u Donjem domu koji broji 577 poslaničkih mjesta. Stoga ljevica  pokušava pridobiti podršku ostalih opozicionih stranaka.

Današnja objava predstavlja novi udarac za Macrona i njegovu vladu, oslabljenu višesedmičnim protestima "žutih prsluka".

Vlada pokušava da ublaži napetosti, ali s malo uspjeha. Ministar saobraćaja danas se sastao s predstavnicima sindikata vozača kamiona, ali su oni najavili sa će ispuniti svoje obećanje da održe štrajk u nedjelju, prenosi Assiociated Press.

(Vijesti.ba / FENA)


Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Vijesti.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Vijesti.ba!