Sarajevo 2 °C Utorak 19.02.


06.12.2018. / 13:42h Politika - Novo rukovodstvo

Krišto izabrana za predsjedavajuću, Zvizdić prvi zamjenik

Krišto izabrana za predsjedavajuću, Zvizdić prvi zamjenik
Nakon polusatne pauze, nastavljena je konstituirajuća sjednica Predstavničkog doma BiH. Privremena predsjedavajuća ponovila je imena predloženih kandidata za predsjedavajućeg Doma i njegovu dvojicu zamjenika .

Predstavnički dom izabrao je za predsjedavajuću Doma Borjanu Krištu iz HDZ-a BiH.

Borjana Krišto dobila je, u ponovljenom glasanju, podršku 26 poslanika, protiv je bilo 8, a suzdržanih 7. Glasalo je 41 od 42 poslanika.

Za prvog zamjenika predsjedavajuće kandidovani su Denis Zvizdić i Nermin Nikšić. Budući da stranke nisu uspjele da se usaglase predlaganja jednog kandidata, pristupilo se glasanju u prvom krugu. Glasala su 42 poslanika.  U prvom krugu glasanja, za Denisa Zvizdića glasalo je 23 poslanika, njih 17 protiv, a suzdržana dva. Za Nermina Nikšića glasalo je 17, protiv 16, suzdržanih 9. Takođe je glasalo 42 poslanika.

Zatraženo je da se ide u drugi krug glasanja, ali su uslijedile rasprave u tumačenju Poslovnika. U drugom krugu izabran je Denis Zvizdić.

Snježana Novaković Bursać, poslanica SNSD-a, predložila je za drugog zamjenika predsjedavajućeg Doma Nebojšu Radmanovića.

(Vijesti.ba)


Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Vijesti.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Vijesti.ba!