8°C
Mostar 12°C
Tuzla 8°C
Banja Luka 9°C
Bihać 10°C
Powered by Dark Sky

06.12.2018 / 13:31 Svijet - Državnoj komemoraciji prisustvovalo 3.400 ljudi

Washington se oprostio od Georgea Busha starijeg, sahrana u Houstonu

Washington se oprostio od Georgea Busha starijeg, sahrana u Houstonu
Foto: Twitter / Vijesti.ba
Kovčeg s tijelom bivšeg američkog predsjednika Georgea H. W. Busha starijeg prebačen je u Houston u Texasu, gdje će u četvrtak biti obavljena sahrana u kompleksu predsjedničke biblioteke i muzeja u okviru Univerziteta A&M.

Bush stariji bit će sahranjen pored supruge Barbare koja je preminula u aprilu, i Robin Bush, kćerke koja je preminula od leukemije u trećoj godini, prenosi AP.

Washington se u srijedu oprostio od 41. američkog predsjednika na memorijalnoj službi u Nacionalnoj katedrali u Washingtonu, kojoj su prisustvovali najviši američki zvaničnici i svjetski lideri.

Poslije počasne paljbe ispred Capitola, pogrebna povorka s kovčegom Geogea H. W. Busha prošla je centrom Washingtona, od Capitol Hilla do Nacionalne katedrale.

Državnoj komemoraciji 41. predsjednika prisustvovalo je 3.400 ljudi.

U istom redu u katedrali sjedili su američki predsjednik i prva dama Donald i Melania Trump, bivši predsjednici Barack Obama, Bill Clinton i Jimmy Carter sa suprugama Michelle Obamom, Hilari Clinton i Rosalyn Carter.

Državnoj komemoraciji prisustvovali su brojni strani zvaničnici, među kojima njemačka kancelarka Angela Merkel, britanski princ Charles, jordanski kralj Abdullah i poljski predsjednik Andrzej Duda.

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo