10°C
Mostar 13°C
Tuzla 12°C
Banja Luka 12°C
Bihać 12°C
Powered by Dark Sky

06.12.2018 / 13:21 Politika - Željka Cvijanović

U narednih nekoliko dana sastanak srpskih kadrova o NATO-u

U narednih nekoliko dana sastanak srpskih kadrova o NATO-u
Željka Cvijanović / Vijesti.ba
Predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović najavila je danas da će u narednih nekoliko dana zakazati sastanak srpskih kadrova na kojem će biti razgovarano o posljednjim dešavanjima u BiH u vezi sa NATO-om.

"Mi imamo Rezoluciju /Republike Srpske o vojnoj neutralnosti/ koja pokazuje orijentire za ponašanje svih funkcionera i institucija Republike Srpske i onih koji predstavljaju Srpsku na nivou institucija BiH. Hoćemo još jednom da zauzmemo svoje stavove i da potvrdimo opredijeljenost kada je riječ o takvoj rezoluciji", rekla je Cvijanovićeva novinarima u Banjaluci.

Ona je naglasila da Rezolucija nije donesena tek tako već kao izraz političke volje svih političkih subjekata, i vlasti i opozicije, koja je trebalo da predstavlja jedinstveni odgovor.

"Sigurna sam da će se reafirmisati ono što tamo piše i da će se na tom sastanku potvrditi takvo opredjeljenje, uz sva ona obrazloženja koja ste imali priliku da čujete i ranije, a to je da se ne prihvata nikakva NATO granica između Republike Srpske i Srbije. Dakle, slijedimo politiku Srbije ili, bolje reći, ono što možemo da usaglasimo na tom planu", poručila je Cvijanovićeva.

Predsjednik Srpske je istakla da postoji čitav niz pozadinskih obrazloženja zašto postoji otpor prema tome.

"Postoji, zbog loših iskustava ovdje i odnosa koji je NATO imao prema Srbima i Republici Srpskoj i prema Srbiji, što je definisalo da nakon toga imate jedan drugačiji odnos", istakla je Cvijanovićeva.

Komentarišući neke drugačije stavove u ranijem periodu o ovom pitanju, Cvijanovićeva je zaključila da je vrijeme od prije deset godina i danas mnogo drugačije i globalno i regionalno i što se tiče odnosa u okviru BiH.

Ministri spoljnih poslova zemalja članica NATO-a juče su na sastanku u Briselu donijeli odluku da se BiH odobri da podnese prvi godišnji nacionalni program iz Akcionog plana za članstvo (MAP) u Sjeveroatlantskom savezu.


(Vijesti.ba)

Komentari - Ukupno %

NAPOMENA - Portal Vijesti.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Vijesti.ba!
1000 karaktera preostalo
Prikaži još

Izdvajamo