Sarajevo 2 °C Utorak 19.02.


06.12.2018. / 12:27h Politika - Šemsudin Mehmedović

SDA, HDZ i SNSD su nezaobilazan faktor u formiranju vlasti

SDA, HDZ i SNSD su nezaobilazan faktor u formiranju vlasti
SDA, HDZ BiH i SNSD nezaobilazni su faktor u formiranju vlasti na državnom nivou, poručio je u izjavi za Vijesti.ba zastupnik u Parlamentu BiH Šemsudin Mehmedović.

Naš sagovornik naglasio je da su od presudne važnosti načini glasanja i donošenja odluka kako u Zastupničkom, tako i u Domu naroda.

- Nije više u pitanju parlamentarna većina, već kako i na koji način se donose odluke. Recimo, SNSD u Domu naroda donošenje odluka može blokirati sa tri delegata, a ima ih četiri. HDZ isto tako - navodi Mehmedović.

Pretpostavlja da bi SDA, stranka čiji je član, mogla imati tri delegata.

- Stoga mislim da su trenutno te tri stranke nezaobilazne, iako je ponuđena jedna široka probosanska koalicija svima onima koji žele da budu dio tog procesa u BiH. Ali najbitnije je da imamo što veću prohodnost u donošenju odluka - kaže Mehmedović.

Smatra da će Vijeće ministara BiH formirano do marta naredne godine.

- Formiranje Vijeća ministara BiH prvenstveno zavisi od političkog dogovora onih koji će činiti parlamentarnu većinu i preuzeti odgovornost za upravljanje procesima na državnom nivou. Kad se to definiše onda je vrlo jednostavno formirati Vijeće ministara po već ustaljenim procedurama - dodao je Mehmedović.

Osvrnuo se i na rad CIK BiH koji i dalje nije donio odluki o načinu raspodjele mandata u Domu naroda Parlamenta FBiH.

- CIK je davno trebao da donese tu odluku i mislim da ovo što rade je politiziranje stvari. Potpuno su jasni zakoni, oni treba da ih poštuju i da u što je moguće kraćem roku donesu odluku, kakva god da bude kako bismo što prije mogli imati formiran federalni, pa samim tim i Dom naroda na državnom nivou - zaključio je Mehmedović.

D.K.

(Vijesti.ba)


Komentari - Ukupno 7

NAPOMENA - Portal Vijesti.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Vijesti.ba!
Prikaži još