8°C
Mostar 12°C
Tuzla 8°C
Banja Luka 9°C
Bihać 10°C
Powered by Dark Sky

06.12.2018 / 11:59 Politika - Zastupnik SDS-a

Mektić odbio certifikat: CIK odgovoran za destabilizaciju

Mektić odbio certifikat: CIK odgovoran za destabilizaciju
Dragan Mektić / Vijesti.ba
Članovi Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine uručili su danas uvjerenja o dodjeli mandata poslanicima u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH izabranim na Općim izborima u oktobru ove godine. Prije toga su poslanici potpisali izjavu o prihvatanju mandata.

Poslanici Socijaldemokratske partije BiH, Partije demokratskog progresa te Dragan Mektić (SDS) nisu preuzeli uvjerenja o dodjeli mandata.

Mektić je naveo da je tu odluku donio zbog protesta protiv rada CIK-a.

- Smatram da CIK nije niti korektno niti pošteno proveo izbore, poručio je Mektić.

Njegov stranački kolega Mirko Šarović preuzeo je certifikat, ali Mektić dodaje da je ovo njegov lični stav.

CIK je nanio štetu i izazvao nepovjerenje. I dalje proizvodi nesporazume i komplikuje političke odnose. CIK će biti odgovoran za političku destabilizaciju u narednom periodu, rekao je Mektić.

Iz SDP-a su za Vijesti.ba rekli da smatraju da je  CIK doprinio neregularnosti ovog izbornog ciklusa, a posebno odbijanjem zahtjeva za ponovno brojanje glasova čime su dali pečat na besprizornu izbornu krađu.

- U zavisnosti od ponašanja CIK-a u narednim danima imamo namjeru podnijeti krivične prijave i protiv njih i protiv osoba u sekretarijatu CIK-a. U tim okolnostima apsolutno nema potrebe da od njih preuzimamo certifikate i slikamo se sa njima, rekao je Saša Magazinović za Vijesti.ba.   

(Vijesti.ba)

Izdvajamo