Sarajevo 2 °C Utorak 19.02.


06.12.2018. / 11:03h Svijet - Francuska

Pariz u strahu od novih protesta

Pariz u strahu od novih protesta
Pariska policija i vlasinici prodavnica pripremaju se za novi talas nasilja na protestima u subotu, uprkos tome što je francuski predsjednik Emmanuel Macron popustio i povukao prijedlog o povećanju poreza na gorivo.

Policijska udruženja i lokalne vlasti u četvrtak će održati hitne sastanke kako bi osmislili strategiju, dok različite grupe demonstranata preko društvenih mreža dijele planove za nove proteste.

Nakon najgorih nemira prošlog vikenda u Parizu, očekuje se da će u subotu, zbog straha od novog vala nasilja, biti zatvorene mnoge prodavnice i restorani u glavnom gradu Francuske.

Macron je u srijedu pristao da povuče odluku o povećanju poreza na gorivo, ali su zahtjevi demonstranata sada prošireni i na druga pitanja.

Protesti učenika i studenata u četvrtak poremetili su održavanje nastave u školama i na univerzitetima, a vozači širom Francuske i dalje blokiraju puteve, tražeći opširne poreske rezove i pomoć države.


(Vijesti.ba / AA)


Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA - Portal Vijesti.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Vijesti.ba!