13°C
Mostar 19°C
Tuzla 14°C
Banja Luka 16°C
Bihać 17°C
Powered by Dark Sky

06.12.2018 / 09:12 Politika - Dženan Đonlagić za Vijesti.ba

Prioritet je uvođenje pravnog instituta vanrednih izbora

Prioritet je uvođenje pravnog instituta vanrednih izbora
Dženan Đonlagić / Vijesti.ba
U naredne četiri godine parlamentarne rasprave, inicijative, amandmani i usvajanje zakonskih rješenja treba da imaju jedan jedini cilj - kvalitetniju javnu uslugu i bolji životni standard svih građana BiH.

Poručio je ovo u razgovoru za Vijesti.ba novoizabrani poslanik DF-a Dženan Đonlagić uoči konstituirajuće sjednice Predstavničkog doma BiH.

"Sam proces pridruživanja EU i aktiviranje Akcionog plana za članstvo u NATO savezu vidim kao alat, odnosno instrument da popravimo stanje u vlastitoj državi, ne zbog samog članstva, nego zbog nas i naše djece", kazao je on.   

Kako je istakao, fokus njegovog djelovanja u ovom mandatu biće usmjeren ka iniciranju izmjena Izbornog zakona u smislu uvođenja sistema elektronskog glasanja i brojanja glasova, kao i uklanjanja svih diskriminatornih odredbi na način da se svim građanima omogući da učestvuju na izborima za Predsjedništvo BiH i Dom naroda Parlamenta BiH.

Prioritet je, dodao je, i uvođenje izbornog pravnog instituta vanrednih izbora, kao u svim modernim državama.

Kada je u pitanju ekonomija, Đonlagić je naveo da je potrebno inicirati izmjene Zakona o PDV-u kako bi se rok za uplatu poreza pomjerio na 25-ti u tekućem mjesecu.

Ukazao je i na potrebu modernizacije međunarodnih graničnih prelaza i jačanje Državne granične službe s ciljem efikasnijeg i sistemskog upravljanja procesom evidentiranja migranata koji ulaze u BiH.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo