17°C
Mostar 24°C
Tuzla 20°C
Banja Luka 22°C
Bihać 19°C
Powered by Dark Sky

06.12.2018 / 11:45 Politika - Zukan Helez za Vijesti.ba

Vlast na državnom nivou je moguća bez bilo koje stranke

Vlast na državnom nivou je moguća bez bilo koje stranke
Zukan Helez / Vijesti.ba
Formiranje parlamentarne većine na nivou BiH moguće je bez bilo koje političke stranke, pa se može i bez SDA i bez SNSD-a i bez HDZ-a i bez lijeve grupacije stranaka, u koju spada i SDP BiH. Time je, kao rijetko do sada, situacija vrlo neizvjesna.

Rekao je ovo za Vijesti.ba novoizabrani poslanik SDP-a BiH u Parlamentu BiH Zukan Helez, odgovarajući na pitanje da li će na konstituirajućoj sjednici Predstavničkog doma u biti jasno definisano koje stranke će činiti većinu u narednom mandatu.

Imajući u vidu ovakav omjer snaga, Helez ne očekuje da će parlamentarna većina biti definisana. Eventualno je, smatra, moguće izabrati rukovodstvo Predstavničnog doma.

On je podsjetio na stav SDP-a BiH, usaglašen sa DF-om i Našom strankom, da je prvo potrebno formirati Vladu FBiH, pa tek onda Vijeće ministara BiH.

"Ukoliko se prvo formira Vijeće ministara, bojimo se da bi federalna Vlada mogla dugo biti na čekanju, te da niko ne bi imao spektakularnu želju da se to završi", naveo je Helez.

Napomenuo je da formiranje Vlade FBiH zavisi od popune Doma naroda, naglašavajući da to pitanje opet zaivisi od odluke CIK-a BiH.

Govoreći o prioritetima vlasti na državnom nivou naredne četiri godine, potcrtao je to fokus mora biti na NATO i EU integracijama.

"To su dvije stvari za koje ću se prvenstveno zalagati, a koje stoje i u programu SDP-a BiH. Prva stvar je ulazak u NATO pakt, s obzirom na okruženje, ali i kretanja u svijetu. Mislim da je to veći prioritet za BiH, nego članstvo u EU, što je drugi prioritet. BiH ima puno prijatelja izvan EU, posebno u zemljama islamskog svijeta, ali mi smo dio evropskog kulturnog prostora i mislim da tamo treba da tražimo saveznike", naveo je Helez, dodavši da su EU integracije značajne i za razvoj ekonomije BiH.

U kontekstu NATO integracija, osvrnuo se i na najavu generalnog sekretara ovog vojnog saveza Jensa Stoltenberga da će BiH dobiti ponudu za Akcioni plan za članstvo u NATO-u. Helez očekuje opstrukcije iz RS.

"Jasno je da preko Aleksandra Vučića i Milorada Dodika postoji proruski uticaj. Očekujem opstrukcije, ali sam optimista i vjerujem da ćemo napraviti iskorak ka NATO savezu. Sve druge političke stranke u BiH ne treba da dozvole opstrukcije. Očekujem i od HDZ-a i do SDA i od Bh. bloka da imamo jedinstven stav", naveo je Helez.

(Vijesti.ba)

Komentari - Ukupno %

NAPOMENA - Portal Vijesti.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Vijesti.ba!
1000 karaktera preostalo
Prikaži još

Izdvajamo