Sarajevo -2 °C Petak 14.12.


05.12.2018. / 13:49h Politika - Istorijska poruka BiH

Stoltenberg ozvaničio zeleno svjetlo NATO-a: Sada je na BiH da iskoristi priliku

Stoltenberg ozvaničio zeleno svjetlo NATO-a: Sada je na BiH da iskoristi priliku
Bosna i Hercegovina dobila je i formalni poziv da dostavi svoj prvi Nacionalni godišnji program (ANP), čime bi se aktivirao Akcijski plan za članstvo u NATO-u.

Potvrdio je ovo na press konferenciji u Briselu generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg.
 
- Ministri vanjskih poslova NATO-a danas su iskazali su spremnost da pomognu BiH u reformama. Spremni smo prihvatiti prvi Nacionalni godišnji program BiH (ANP). Tu se uključuju praktične mjere koje uključuju ekonomski i političku reformu, a koje bi na kraju dovlee do punopravnog članstva u NATO-u. Sada je na BiH da napravi naredni korak i odluči da li će iskoristiti ovu priliku, rekao je Stoltenberg.

Isto je ponovio i na pitanje novinara:  Sada je na BIH da odluči. Neka oni odluče, mi smo donijeli odluku, mi smo spremni ako su i oni spremni. 
 
Ovu odluku je danas u Briselu donijelo 30 ministara vanjskih poslova država ovog vojnog saveza.

Kosovo i Srbija

Stoltenberg je rekao da je na današnjem sastanku razgovarano i o namjerama Kosova da ide naprijed sa transformacijom sigurnosnih snaga u vojsku.

- Ovakav potez ne dolazi u pravom trenutku, u suprotnosti je sa savjetima NATO-a i može imati reperkusije na buduće euroatlantske integracije Kosova. Istovremeno, novi porezi koje je uvela Priština dovode do novih podjela. Ovakvi koraci otežavaju dijalog između Beograda i Prištine - kazao je Stoltenberg.

Naglasio je kako potiče i Beograd i Prištinu da se suzdrže od provokativnih koraka i izjava, te da pristanu na neophodne kompromise kako bi krenuli naprijed u bolju budućnost.

Govoreći o napretku koji je u pravcu članstva u NATO-u načinilo Skoplje, Stoltenberg ističe kako je sada na parlamentu Makedonije da završi taj proces i iskoristi historijsku priliku i postane članica NATO-a.

(Vijesti.ba)


Komentari - Ukupno 23

NAPOMENA - Portal Vijesti.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Vijesti.ba!
Prikaži još