24°C
Mostar 25°C
Tuzla 26°C
Banja Luka 28°C
Bihać 26°C
Powered by Dark Sky

04.12.2018 / 13:00 BiH - Emir Suljagić za Vijesti.ba

MAP znači da smo u predsoblju punog članstva, ali prepreke su i dalje velike

MAP znači da smo u predsoblju punog članstva, ali prepreke su i dalje velike
Emir Suljagić / Vijesti.ba
Bivši zamjenik ministra odbrane BiH Emir Suljagić u razgovoru za Vijesti.ba prokomentarisao je najavu generalnog sekretara NATO-a Jensa Stoltenberga da će naša zemlja na sutrašnjem sastanku ministara vanjskih poslova članica NATO-a dobiti ponudu za Akcioni plan za članstvo u NATO-u (MAP).

Suljagić podsjeća da je BiH zahtjev za prijem u MAP podnijela 2009. godine, na zahtjev tadašnjeg predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Nebojše Radmanovića, te da s tog stanovišta, pitanje aktivacije MAP-a nije u rukama Predsjedništva BiH. Tada je MAP Bosni i Hercegovini odobren, uz uslov knjiženja lokacija tzv. perspektivne vojne imovine.

- Želim isto tako istaći da je taj uslov postavljen jedino Bosni i Hercegovini od svih aspiranata za članstvo. U susjednoj Hrvatskoj, recimo, lokacije koje koristi Hrvatska vojska nisu sve uknjižene na tu instituciju. Tako je barem bilo prije nekoliko godina kada sam se posljednji put time bavio - kaže Suljagić.

Vojna neutralnost je besmislena

Pojašnjava da sve aktivnosti vezane za ispunjavanje obaveza iz MAP-a sada idu putem Vijeća ministara, odnosno Ministarstva odbrane BiH.

- Štaviše, od 2008. godine postoji nacrt našeg prvog Godišnjeg nacionalnog plana, koji se obično podnosi u septembru, ali s obzirom na to da odluka NATO-a - ako do nje sutra dođe - dolazi krajem godine, moguće je da će se u narednih šest mjeseci, nekad do juna raditi na dokumentu prije nego što se podnese - dodaje Suljagić.

Prema njegovim riječima, to nije jednostavan dokument i ne odnosi se samo na Oružane snage, odnosno njihovu sposobnost i kapacitet.

- Godišnji nacionalni plan ima pet poglavlja: politička i ekonomska pitanja, odbrambena i vojna pitanja, pitanja resursa, bezbjednosna i pravna pitanja. U članstvo NATO-a, naime, ne ulaze vojske i oružane snage, nego države - jasan je Suljagić.

Tvrdi da je iz usta brojnih srpskih političara, čak i onih koji se smatraju tvrdokornim nacionalistima, više puta čuo da postoji saglasnost za MAP, ali ne i za članstvo u NATO-u.

- Opstrukcija može biti u provođenju Godišnjeg nacionalnog plana, ali u političkom smislu smo, kao što sam rekao, prošli tačku opstrukcija onog trenutka kada je Radmanović u ime BiH na samitu NATO-a u Talinu podnio zahtjev za aktivaciju MAP-a - smatra Suljagić.

Ističe kako je vojna neutralnost, na koju se pozivaju političari iz manjeg bh. entiteta, besmislena iz nekoliko razloga.

- Prvo, Zakon o odbrani BiH nalaže poduzimanje aktivnosti za članstvo u NATO-u kao zakonsku obavezu. Drugo, kada Milorad Dodik i njegovi istomišljenici govore o neutralnosti, oni ne govore o neutralnosti skandinavskog tipa - kakva su naprimjer švedska ili finska neutralnost, koja podrazumijeva punu interoperabilnost i zajedničke vježbe sa zemljama članicama NATO-a - nego o neutralnosti srbijanskog tipa, odnosno guranju BiH unutar ruske vojne i sigurnosne arhitekture - poručuje Suljagić.

Rusofilstvo Dragana Čovića i HDZ-a

U tom smislu, nastavlja, ono što ga naročito iznenađuje je rusofilstvo Dragana Čovića i HDZ-a - čiji su kadrovi u proteklih nekoliko godina "učinili sve da podriju instituciju Ministarstva odbrane BiH - ali i Hrvatske koja, iako članica NATO-a, prema našoj zemlji vodi autonomnu politiku u uvjerenju da članstvo u NATO-u može iskoristiti za provođenje u djelo planova za ostvarenje neke vrste regionalne hegemonije".

Suljagić je mišljenja da aktivacija MAP-a za našu zemlju sama po sebi ne mora značiti ništa.

- Makedonija je godinama bila u MAP-u i realizovala je nekoliko godišnjih nacionalnih planova, ali do rješavanja spora oko imena s Grčkom nije mogla dobiti poziv da stupi u članstvo NATO-a. Stoga su preuranjene bombastične izjave nekih ovdašnjih neinformisanih i naivnih političara o tome kako je naše stupanje u NATO nemoguće spriječiti - navodi Suljagić.

Štaviše, dodaje, makedonski ili gruzijski primjer - premda Gruzija nikada nije pozvana u MAP - pokazuje da zemlje mogu provesti godine kao aspiranti bez bilo kakvih kvalitativnih pomaka na tom putu.

- MAP, na svakodnevnom jeziku, znači da smo u predsoblju punog članstva, ali prepreke do punog članstva su i dalje velike - naglašava Suljagić.

Imajući u vidu da su u toku pregovori o formiranju vlastu, Suljagić ocjenjuje kako bilo kakva koalicija, naročito na državnom nivou, mora biti "koalicija za NATO".

- Ni odluke o aktivaciji MAP-a, koju još uvijek čekamo u formalnom smislu, ne bi bilo da nije Željka Komšića i njegove odluke da plati, ispostavilo se, visoku političku cijenu ulaskom u Vijeće ministara s ciljem ispunjavanja uslova za aktiviranje MAP-a. Ono što danas također trebamo su ljudi koji će biti u stanju da podnesu žrtvu, pa da budu malo i nepopularni, ali da zemlja iskoristi ovu historijsku priliku - ako je propustimo, nećemo dobiti drugu, budite sigurni - i konačno nađe svoje mjesto u prije svega atlantskoj zajednici naroda i država - zaključuje Suljagić u razgovoru za Vijesti.ba.


D.K.

(Vijesti.ba)

Komentari - Ukupno %

NAPOMENA - Portal Vijesti.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Vijesti.ba!
1000 karaktera preostalo
Prikaži još

Izdvajamo