Sarajevo 6 °C Subota 16.02.


03.12.2018. / 20:31h BiH - Dvije škole pod jednim krovom

Jeziva slika iz Travnika: Djeca u školskim rezervatima

Jeziva slika iz Travnika: Djeca u školskim rezervatima
Fenomen "dvije škole pod jednim krovom" godinama je trn u oku domaće javnosti, ali i brojnih međunarodnih organizacija.

U danu kada je OSCE objavio da je ovaj problem "Najvidljiviji primjer diskriminacije u oblasti obrazovanja u Bosni i Hercegovini", iz Travnika su stigle jezive slike. 
 
Objavio ih je Sead Mušić na svom Facebook profilu.
 
 ffb-b
 
Radi se naime o objektu Katoličke crkve u Travniku koji vlasti godinama koriste da bi održale koncept dvije škole pod jednim krovom. U objektu djeluju Katolički školski centar “Petar Barbarić” u kojoj se izvodi nastava na hrvatskom jeziku i Srednja mješovita gimnazija Travnik koju pohađaju većinom bošnjačka djeca.
 
Osim različitog programa, različitog vremena početka nastave i velikog odmora, dijeli ih i  improvizovana ograda. 
 
Podsjetimo, šef Misije OSCE-a u BiH Bruce Berton je danas uoči predstavljanja izvještaja "Dvije 'škole pod jednim krovom' izjavio:: 
 
"To je najočitiji primjer diskriminacije u BiH. Danas praksa 'dvije škole pod jednim krovom' postoji u 56 škola u BiH, variraju u smislu obilježja, veličine. Sistematično svima je segregacija mladih u BiH, po etno-nacionalističkim politikama".
 
 
(Vijesti.ba)


Komentari - Ukupno 131

NAPOMENA - Portal Vijesti.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Vijesti.ba!
Prikaži još