14°C
Mostar 19°C
Tuzla 16°C
Banja Luka 17°C
Bihać 17°C
Powered by Dark Sky

03.12.2018 / 17:16 Politika - Odgovor na ideje HNS-a

OHR o najavi povratka Herceg Bosne: Nema prepravljanja karte BiH

OHR o najavi povratka Herceg Bosne: Nema prepravljanja karte BiH
Foto: Vijesti.ba
Jasan stav OHR-a da "do prepravljanja karte BiH ne može doći" najbolji je odgovor na frapantne teze o "povratku na Herceg-Bosnu" koje su se mogle čuti na sjednici Hrvatskog narodnog sabora (HNS).

“Upravni odbor Vijeća za provedbu mira je više puta, jednoglasno izrazio svoju posvećenost temeljnoj strukturi Bosne i Hercegovine kao jedinstvene suverene države koja se sastoji od dva entiteta, te da ne može doći do prepravljanja karte BiH”, poručili su iz OHR-a u dopisu za Vijesti.ba, povodom spornih tvrdnji sa sjednice HNS-a.
 
Podsjećamo, dio Predsjedništva HNS-a na pomenutoj sjednici razmatrao je aktuelno političko stanje u BiH nakon oktobarskih izbora, a među onima koji su dali svoje mišljenje bili su Martin Raguž, Ilija Cvitanović, te Zdenko Ćosić.
 
Najglasniji pobornik ideje o "povratku na Herceg-Bosnu", predsjednik HSS-a Mario Karamatić na sjednici HNS-a poručio je kako pojedini nastoje riješiti hrvatsko pitanje tako da Hrvati nestanu i kako je potrebno pripremiti opciju povratka na Herceg-Bosnu. Iz zapisnika se ne vidi kakva je bila reakcija ostatka Predsjedništva Hrvatskog narodnog sabora na ovaj prijedlog, ali Karamatić je ranije najavio kako će pokrenuti inicijativu za pokretanje ove procedure ako se nastaviti zatiranje izborne volje Hrvata.
 

(Vijesti.ba)

Izdvajamo