13°C
Mostar 22°C
Tuzla 14°C
Banja Luka 17°C
Bihać 17°C
Powered by Dark Sky

27.11.2018 / 20:00 Intervjui - Predsjednik DNS-a za Vijesti.ba

Marko Pavić otvoreno o sječi kadrova, podvalama Dodiku, koaliciji, Čubriloviću

Marko Pavić otvoreno o sječi kadrova, podvalama Dodiku, koaliciji, Čubriloviću
Marko Pavić / Vijesti.ba
Predsjednik DNS-a Marko Pavić u intervjuu za Vijesti.ba otvoreno govori o odnosima u vladajućoj koaliciji u RS, odlukama koje su ga razočarale, ali i zbog čega je DNS ostao dio skupštinske većine. Svjedoči i o unutarstranačkim sukobima i razlozima zbog kojih je Nedeljko Čubrilović isključen iz članstva. Naš sagovornik otkriva da li je bilo sukoba sa Miloradom Dodikom zbog "mangupa" iz DNS-a, ali i po prvi put govori o smjenama kadrova stranke na čijem je čelu sa političkih i javnih funkcija.

Razgovarala: Nevena Ćosić

- Nakon konsultacija sa novim premijerom RS, potvrdili ste da DNS ostaje dio koalicione većine. Kakva je pozicija stranke na čijem ste čelu kada je u pitanju formiranje nove Vlade RS?

PAVIĆ: Mi smo sa SNSD-om, kao i sa SP-om, prije izborne kampanje potpisali koalicioni sporazum i definisali smo naše odnose. Sve je bilo u redu do izbora predsjednika Narodne skupštine RS, kada se odjednom u našem klubu pojavila grupa koja je mimo stranke predložila kandidata i taj kandidat je bio izabran. Naš koalicioni partner se u tom momentu nije držao našeg sporazuma.

Na sastanku sa mandatarom nismo o tome raspravljali, nego smo razgovarali samo o Vladi. Mandatar nas je obavijestio da je spreman da DNS uđe u koalicionu Vladu koju on sastavlja, na način kako je to dogovoreno u ranijem koalicionom sporazumu.

Tada je dogovoreno da se ministarstva dijele proporcionalno broju osvojenih poslaničkih mjesta. Ne znam koliko će u samoj skupštinskoj većini biti poslanika, od čega će zavisiti i broj ministara. Vjerovatno će to biti tri ministarska mjesta.

- Tokom predizborne kampanje tražili ste da DNS-u pripadne premijersko mjesto. Kako komentarišete činjenicu da taj zahtjev nije uvažen?

PAVIĆ: U koalicionom sporazumu je navedeno da stranka koja poslije SNSD-a ima najviše glasova može birati, a među funkcijama, bio je i predsjednik Vlade RS. Dakle, nismo govorili ništa što nije pisalo u sporazumu. Međutim, poslije izbora, okolnosti su se promijenile. U koaliciju su ušle i druge stranke i grupe, pa je došlo do ovoga što danas imamo.

- U konačnici ste, ipak, podržali Radovana Viškovića za novog predsjednika Vlade RS.

PAVIĆ: Viškoviću bismo dali podršku i da ne budemo članovi koalicije ili Vlade. Razlog tome je što želimo stabilnu RS i stabilnu Vladu. Podrška Viškoviću nije dolazila u pitanje.

- Rekli ste da su Vam koalicioni partneri okrenuli leđa kada su imenovali Nedeljka Čubrilovića za predsjednika NSRS, umjesto DNS-ovog kandidata Duška Ivića. Hoće li ova odluka uticati na buduće odnose sa Vašim partnerima? Jesu li Vas razočarali?

PAVIĆ: Naravno da mi nije drago što se to desilo, jer smo dugo vremena u koaliciji, dugo smo zajedno, bilo u poziciji ili opoziciji. Sigurno je da je na mene djelovalo razočaravajuće što su se naši partneri tako opredijelili. Međutim, svjestan sam da je to politika. Čovjek treba da utiče na ono na šta može uticati i na ono što je do njega. Na ono što je van njega, očito se ne može uticati.

- Zašto je došlo do sukoba sa Čubrilovićem, kojeg je isključen iz stranke?

PAVIĆ: Čubrilović je zajedno sa četiri člana isključen iz stranke dan nakon glasanja u Skupštini. Nismo mogli dozvoliti da se jedna grupa naših članova, suprotno odluci organa stranke, ponaša i glasa, te predlaže svog kandidata u NSRS. Mi njih nismo isključili, nego su oni, nepoštujući odluke stranke, sami sebe isključili predlažući i glasajući na Skupštini.

Nikakvih drugih razloga nije bilo, osim toga što nisu poštovali stavove organa stranke. No, činjenica je da je ova grupa i prije izbora i tokom izbora ostvarivala određene kontakte koji nisu bili u interesu DNS-a. Na kraju se to pokazalo tačnim, ali šta možemo... To je njihova stvar, oni su tako odlučili i ja to poštujem.

Jednako tako, oni moraju poštovati odluku većine koja ih je isključila iz DNS-a. Napominjem da je više od dvije trećine članova Predsjedništva DNS-a glasalo za isključenje. Nijedan od devet regionalnih odbora stranke nije dao podršku isključenim članovima. Dvije trećine poslanika ostalo je na strani DNS-a.

- Kada će zasjedati GO DNS-a i očekujete li da će podržati odluku o isključenju?  

PAVIĆ: Očekujem da će više od dvije trećine članova GO DNS-a podržati mjere koje je Predsjedništvo stranke preduzelo. Sjednica GO DNS-a biće održana vjerovatno prije Nove godine.

- Nakon izbora, mediji su pisali o tome da Vam je predsjednik SNSD-a Milorad Dodik tražio da se odreknete "mangupa" u stranci ukoliko želite da ostanete u koaliciji. Sam Dodik je izjavio da su mnogi u koaliciji na izborima radili protiv te koalicije. Kako to komentarišete?

PAVIĆ: Dodik nije tražio da se ja odreknem, nego je rekao da ih on ne prihvata. Moj, ali i stav DNS-a jeste da kada idemo u koaliciju, idemo punim kapacitetom, sa onolikim brojem poslanika koliko imamo. Tu među nama nije bilo spora.

Što se tiče drugog dijela pitanja, mogu reći da nije tačno da su naši članovi radili protiv koalicije. To je lako egzaktno dokazati. Uzmimo za primjer Prijedor, gdje je DNS najjači. Saberite glasove u Prijedoru gdje je DNS jači od SNSD-a za trećinu i vidjećete da sabrani naši glasovi i glasovi SNSD-a daju zbir koji su na izborima dobili i Milorad Dodik i Željka Cvijanović. Na području Ugljevika i Lopara SNSD nikada nije dobio više glasova, u Gradiškoj su najbolji rezultati za predsjednika RS i člana Predsjedništva BiH, kao i na Romaniji... Niz je primjera.

Dakle, netačno je da su naši članovi radili protiv koalicije. To je Dodiku podvaljeno, ali nažalost, podvaljeno mu je iz naših krugova da bi se diskvalifikovali određeni ljudi.

Egzaktni podaci sa terena pokazuju kako stvari stoje i to ne može niko osporiti. DNS je disciplinovana stranka, naši članovi su poštovali stavove vrha stranke i ne mogu prihvatiti da su radili protiv pojedinaca iz koalicije.

- Činjenica je da se nakon izbora dešava "sječa" DNS-ovih kadrova. Počelo je smjenom donedavnog ministra Daneta Maleševića, a posljednji u nizu je Dragan Savanović, višegodišnji prvi čovjek "Željeznica". No, niste se oglašavali tim povodom. Zašto?

PAVIĆ: Nema potrebe oglašavati se tamo gdje niste u mogućnosti ništa da učinite. Nama u DNS-u nikada nije pitanje smjena nekog kadra, nekog pojedinca, nekog direktora i slično. Nismo se bunili - ako postoji većina koja smatra da nekoga treba smijeniti, neka ga smijeni.

Nama u DNS-u je bio problem što ne znamo ko je njihove zamjene imenovao u ta preduzeća. To nije radio DNS. Kada se to dvoje spoji, onda se zna da je neko i van SNSD-a i van DNS-a krojio takvu politiku. Na moju žalost, SNSD je prihvatio da to provede.

- Ko je taj, van DNS-a i SNSD-a, koji je "krojio politiku"?

PAVIĆ: Kada odgonetnemo, onda ću Vam reći.

- Činjenica je da će vladajuća koalicija imati dvotrećinsku većinu u novom sazivu Narodne skupštine RS. Kako će ona funkcionisati?

PAVIĆ: Većina je iz istog broja stranaka kao i većina u prošlom sazivu. Broj stranaka se nije promijenio. Došlo je još nekih grupa, tako da ne znam kako će se one ponašati. Što se tiče stranaka, mislim da je tu zajednički jezik moguć.

- Protivili ste se ulasku Ujedinjene Srpske Nenada Stevandića u koaliciju. No, danas je ova stranka dio parlamentarne većine.

PAVIĆ: Nisam bio protiv Ujedinjene Srpske, već protiv načina rada ove stranke da vrbuje članove DNS-a, a SNSD odmah te članove stavlja na neke funkcije kako bi oni prešli u Ujedinjenu Srpsku. To je nama u DNS-u smetalo, a ne Ujedinjena Srpska kao stranka.

- Kakva su Vam očekivanja od opozicije u Narodnoj skupštini? Nakon izbora NDP, kao i grupa Obrena Petrovića, koja se izdvojila iz SDS-a, pridružili su se vladajućoj većini.

PAVIĆ: Opozicija ima priliku da djeluje čisto opoziciono. S obzirom na većinu na drugoj strani, njima samo ostaje da budu dobri opozicionari, aktivni kritičari. Ne bih dalje komentarisao opoziciju. Dugo su u opoziciji i znaju šta ona radi.
 

(Vijesti.ba)

Komentari - Ukupno %

NAPOMENA - Portal Vijesti.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Vijesti.ba!
1000 karaktera preostalo
Prikaži još

Izdvajamo