22°C
Mostar 24°C
Tuzla 25°C
Banja Luka 26°C
Bihać 24°C
Powered by Dark Sky

25.11.2018 / 22:20 BiH - Sarajevo

Svečanost "75. godina ZAVNOBiH-a - Memorija budućnosti" održana u Vijećnici

Centralna manifestacija obilježavanja 75. godišnjice prvog zasjedanja ZAVNOBiH-a održana je večeras u sarajevskoj Vijećnici.

Cjelokupan program nazvan "Memorija budućnosti" u potpunosti je bio posvećen kulturno-umjetničkim sadržajima koje je izvodilo više od 70 umjetnika i umjetnica.
 
Program je zvanično otvorio nastup gudačkog kvarteta u sastavu Arijana Zupčević, Matea Arsovska, Etleva Karadža i Lidija Paulin koji su izveli himnu Bosne i Hercegovine.
 
S ciljem dodatnog približavanja detalja s prvog zasjedanja ZAVNOBiH-a, glumci i glumice, Boris Ler, Amar Selimović, Dina Mušanović, Helena Vuković, Gordana Boban i Filip Radovanović, izgovarali su dokumentarne fragmente i izvode iz zapisnika sa ovog historijskog događaja. Fragmenti su bili tematski podijeljeni te je tako publika mogla čuti kako su te noći antifašisti planirali narodnu, vjersku i rodnu ravnopravnost.
 
Alban Ukaj, Ermin Bravo i Maja Izetbegović su izvesti numeru "Partisans song" autora Leonarda Cohena koju je za ovu priliku posebno aranžirao Draško Adžić.
 
Publika je imala priliku čuti i bogat muzički program. Izvedbe revolucionarnih partizanskih pjesama koje je za ovu priliku posebno aranžirao bh. kompozitor Ranko Rihtman, repersku pjesmu "Gori" koju izvode Frenkie i Kontra te kompoziciju "Bella Ciao" koju je uz saz Jusufa Brkića, violinu Ivane Đurić i harmoniku Azmira Halilovića u svom aranžmanu izveo Damir Imamović. U programu su učestvovali i Sarajevo Big band orkestar, Kamerni mješoviti hor "LOLA" i Basheskia & Edward EQ.
 
Uz video ankete u kojima su građani i građanke odgovarali na pitanje "Šta je meni ZAVNOBiH", publika je mogla čuti i priču o spomenicima narodnooslobodilačke borbe u kojoj su glumci i glumice izgovarali faktografiju rušenja ovih simbola.
 
Program je zatvoren čitanjem "Zapisa o zemlji" Maka Dizdara te izvedbom pjesme Kemala Montena, "Zemljo moja", koju su uz aranžman Ranka Rihtmana i pratnju Big band orkestar otpjevali Aida Čorbadžić, Zana Staniškovska, Ileš Bečei i Ivan Šarić.
 
Režiju cjelokupnog programa potpisao je bh. reditelj Dino Mustafić.
 
Zajedničkoj Svečanoj akademiji Kantona Sarajevo, Grada Sarajevo, općina u KS i SABNOR-a "75. godina ZAVNOBiH-a - Memorija budućnosti", održanoj u Vijećnici prisustvovali su predstavnici političkog, javnog, kulturnog života i diplomatskog kora u BiH.

 

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo