18°C
Mostar 17°C
Tuzla 22°C
Banja Luka 17°C
Bihać 18°C
Powered by Dark Sky

22.11.2018 / 11:47 BiH - Jasna Hodžić

BiH se aktivno nastoji nositi s fenomenom nasilnog ekstremizma

BiH se aktivno nastoji nositi s fenomenom nasilnog ekstremizma
Foto: Fena / Vijesti.ba
„Prevencija i suprotstavljanje nasilnom ekstremizmu na lokalnom nivou“ naziv je radionice koju je Misija OSCE-a u BiH organizirala u četvrtak u Mostaru.

Po riječima organizatora, cilj radionice je unaprijediti dijalog i saradnju između organizacija civilnog društva, predstavnika sigurnosnog sektora, obrazovnih institucija, općinskih vlasti i vjerskih zajednica.

Jasna Hodžić iz Misije OSCE-a u BiH istaknula je kako se OSCE već nekoliko godina bavi fenomenom nasilnog ekstremizma te da u svojim programskim aktivnostima provodi čitav niz aktivnosti koje su usmjerene na prevenciju tog fenomena.

Upravo iz tog razloga, kaže Hodžić, radionica je okupila predstavnike obrazovnog sektora, socijalne zaštite, nevladinog sektora i pripadnike policije jer svaki od tih aktera ima veoma veliku ulogu u prevenciji nasilnog ekstremizma i svako može doprinijeti svojim vještinama i kapacitetima u njegovom suzbijanju.

- Proteklih nekoliko godina BiH se aktivno nastoji nositi s fenomenom nasilnog ekstremizma, a na državnom nivou napravljena je čak i Strategija koja pokriva period od 2015. do 2020. godine koja po prvi put u sebi sadrži aktivan element 'prevenciju' u kojem se poziva na aktivnije učešće društva i civilnog sektora, s posebnim naglaskom na što veći angažman mladih, žena i vjerskih zajednica - istakla je Hodžić.

Otkako je donesena ta strategija, kaže Hodžić, ne samo država nego i različite međunarodne organizacije i civilno društvo aktivnije se angažiralo u ovom polju i provodi se čitav niz aktivnosti koje donose rezultate.

Po riječima profesorice pedagogije i psihologije Aide Ganović, ne postoji jasan profil osobe za koju bi mogli tačno da kažemo kako bi ta osoba mogla nekada u budućnosti da razvije radikalno uvjerenje ili ostvari neka ponašanja iz spektra nasilnog ekstremizma.

- Ono što možemo uraditi i na čemu možemo svi zajedno raditi jeste na razvoju kritičkog razmišljanja kod djece i kod mladih što bi vrlo uticalo u procesu njihovog donošenja odluka, generalno u životu, ne samo vezano za ovaj fenomen, nego i za sve druge izazove kojima su djeca i mladi izloženi u društvu u kojem živimo - smatra Ganović.

Dodala je kako roditelji većinom odgajaju djecu da ne potiču kritičko razmišljanje te da i obrazovni sistem ne čini puno po tom pitanju, navodeći pritom kako se uvijek može raditi više da se čuje šta djeca i mladi misle o bilo kojem pitanju koje se dotiče zajednice.

- To bi bio dobar način da se razvije njihovo kritičko razmišljanje. Iluzorno je očekivati ako ih tome ne podučavamo da će to znati, onako, 'sami po sebi'. To se jednostavno treba razvijati i na teme se treba raditi - zaključila je Ganović.

Podcrtala je kako su djeca i mladi generalno izloženi ovom i svakom drugom fenomenu te da im treba posvetiti više pažnje "jer na njima ostaje budućnost i ove države i svijeta generalno".

- Sve ono što oni budu radili će uticati na našu sudbinu u budućnosti - poručila je profesorica Ganović.

(Vijesti.ba / FENA)

Komentari - Ukupno %

NAPOMENA - Portal Vijesti.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Vijesti.ba!
1000 karaktera preostalo
Prikaži još

Izdvajamo