Sarajevo 9 °C Srijeda 20.02.


22.11.2018. / 11:20h Politika - Visoki predstavnik

Inzko i Dodik složni u vezi sa bržim putem BiH ka EU

Inzko i Dodik složni u vezi sa bržim putem BiH ka EU
Predsjedavajući Predsjedništva BIH Milorad Dodik u nekoliko je navrata ponovio kako će se zalagati za stabilnost institucija i političke situacije u BiH, kao i za to da BiH što prije dođe do kandidatskog statusa na putu ka Evropskoj uniji.

- Želimo fleksibilniji odnos Brisela prema tom statusu i zalagaću se za zajedničku izjavu članova Predsjedništva BiH kojom ćemo pozvati Evropsku uniju da nas u što skorije vrijeme prime u status kandidata. Time bi BiH dobila novi podsticaj i dinamiku, rekao je Dodik.

Ovu Dodikovu poruku u razgovoru za Vijesti.ba je pozdravio visoki predstavnik Valentin Inzko i rekao da je shvata kao pokazatelj da je spreman uložiti energiju u pitanja u vezi sa EU.

- Nadam se da će članovi Predsjedništva BiH u mandatu 2018.-2022.biti u stanju da stvore i konstruktivno doprinesu generalno pozitivnoj političkoj klimi, u kojoj će fokus biti na pitanjima vezanim za integraciju u EU kao ina drugim konkretnim pitanjima, poput ekonomije, obrazovanja i zdravstva. Uzgred, moj stav o tome je već godinama jasan, a to je da Bosni i Hercegovini treba ranije dati status kandidata, a samo članstvo kasnije, kada budu ispunjeni uvjeti. Drago mi je da se predsjedavajuci Dodik i ja slažemo u vezi sa ovim.

(Vijesti.ba)


Komentari - Ukupno 10

NAPOMENA - Portal Vijesti.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Vijesti.ba!
Prikaži još