24°C
Mostar 22°C
Tuzla 23°C
Banja Luka 24°C
Bihać 22°C
Powered by Dark Sky

22.11.2018 / 11:16 Politika - Potpredsjednik SDP-a

Aćimović: Ne smije se čekati sa Kosovom kao sa Turskom

Aćimović: Ne smije se čekati sa Kosovom kao sa Turskom
Draško Aćimović / Vijesti.ba
Povodom informacije o podizanju carina na Kosovu za uvezenu robu iz Bosne i Hercegovine, reagovao je potpredsjednik SDP BiH Draško Aćimović.

„Kosovo je, uvodeći carinu od 100% za robu uvezenu iz BiH, uvelo BiH u novu krizu za izvoznike. BiH je sa Kosovom imala veći izvoz od uvoza 8 puta i to je jedan od rijetkih suficita u spoljnotrgovinskoj razmjeni. Najviše će biti pogođeni izvoznici željeza, mlijeka, mliječnih prerađevina i mesa.

Iako smo upozorili za vrijeme pada turske lire da će biti pogođeni izvoznici iz BiH nije bilo nikakve reakcije od strane vlasti i došlo je do sloma izvoza, koji se mogao spriječiti.

Potrebno je organizovati hitni sastanak sa izvoznicima i tražiti mogućnost za plasman njihovih roba na druga tržišta, jer će poslije Turske doći do novog poremećaja u spoljnotrgovinskom balansu, što će  uticati i na BDP.

Ponovo su ugrožena radna mjesta i za očekivati je da će doći do poskupljenja unutar BiH kao što se to desilo i nakon dešavanja s turskom lirom.

Bez obzira da li će Kosovo povući ovu odluku ili ne, sve dosadašnje krizne situacije pokazuju da BiH ne može vise izdržati blokade i da treba hitno formiranje nove, stabilne vlasti na svim nivoima da bi se hitno pokrenuli procesi i obezbjedilo kvalitetno funkcionisanje države“, rekao je Aćimović.

(Vijesti.ba)

Komentari - Ukupno %

NAPOMENA - Portal Vijesti.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Vijesti.ba!
1000 karaktera preostalo
Prikaži još

Izdvajamo