12°C
Mostar 18°C
Tuzla 13°C
Banja Luka 14°C
Bihać 17°C
Powered by Dark Sky

20.11.2018 / 12:45 Politika - Konstitutivna sjednica Predsjedništva

Protokol inauguracije: Izetbegović otvara, Dodik zaključuje sjednicu

Protokol inauguracije: Izetbegović otvara, Dodik zaključuje sjednicu
Foto: Vijesti.ba
Konstitutivna sjednica Predsjedništva Bosne i Hercegovine bit će održana danas u Sarajevu, a članovi državnog predsjedništva u narednom mandatu bit će: Šefik Džaferović iz bošnjačkog, Željko Komšić iz hrvatskog i Milorad Dodik iz srpskog naroda.

Zvanice pristižu na konstituirajuću sjednicu Predsjedništva BiH, čiji početak se očekuje u 14.00 sati.

U zgradu Predsjedništva BiH dolaze predstavnici političkog, javnog i vjerskog života, kao i diplomatskog kora. Ministri Ismir Jusko i Semiha Borovac, ambasadorica Njemačke u BiH, ambasador Velike Britanije, šef Misije OSCE-a u BiH Bruce Berton, ruski ambasador u BiH...

Događaj prati veliki broj akreditovanih novinara iz BiH i regiona.

Kako je propisano Poslovnikom o radu Predsjedništva BiH, predsjedavajući Predsjedništva iz ranijeg saziva zakazuje konstitutivnu sjednicu novoizabranog Predsjedništva.

inauguracija-33
 
Za vrijeme konstitutivne sjednice novoizabrani članovi Predsjedništva zajednički prihvataju dužnost, izgovarajući svečanu zakletvu u prisustvu članova Predsjedništva iz ranijeg saziva. Svaki član Predsjedništva potpisuje tekst svečane izjave.
 
Poslovnikom je propisano da predsjedavanje u novom sazivu Predsjedništva BiH po automatizmu preuzima član Predsjedništva prema slijedu rotacije predsjedavanja prethodnog saziva Predsjedništva, ukoliko članovi Predsjedništva konsenzusom ne odluče drugačije.
 
Članovi Predsjedništva BiH se na poziciji predsjedavajućeg mijenjaju svakih osam mjeseci, po principu rotacije.
 
Predsjedavanje u novom sazivu, po automatizmu, preuzima član prema slijedu rotacije predsjedavanja prethodnog saziva, a to je Milorad Dodik.

protokol-21

(Vijesti.ba)

Komentari - Ukupno %

NAPOMENA - Portal Vijesti.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Vijesti.ba!
1000 karaktera preostalo
Prikaži još

Izdvajamo