16°C
Mostar 22°C
Tuzla 19°C
Banja Luka 18°C
Bihać 17°C
Powered by Dark Sky

19.11.2018 / 17:50 Politika - Završen sastanak

Šest stranaka želi Vladu KS početkom decembra, SDP poručuje da SDA nije partner

Šest stranaka želi Vladu KS početkom decembra, SDP poručuje da SDA nije partner
Foto: Vijesti.ba
Predstavnici SDP-a BiH, DF-a, Naše stranke, Naroda i pravde, SBB-a i Nezavisne bosanskohercegovačke liste okončali su današnje pregovore u vezi s formiranjem vlasti u KS. Domaćin sastanka bio je SDP BiH, a po njegovom okončanju, učesnici su se obratili novinarima.

Damir Mašić, politički direktor SDP-a BiH, rekao je da je na današnjem sastanku, osim vrlo izraženog segmenta programskog opredjeljenja i programa buduće zakonodavne i izvršne vlasti, bilo riječi i o nekim strateškim pitanjima na nivou dosadašnjeg broja ministarstava i zadržavanja dosadašnjeg broja uposlenika.

- Otvorili smo pitanje eventualne preraspodjele unutar ministarstava – skrajanje, prekrajanje i eventualno formiranje novih, a sve u cilju što brže i efikasnije Vlade, te skupštinske većine i svega onoga što treba da rezultira ovim političkim dogovorom u koji mi uopće ne sumnjamo da će se u konačnici i dogoditi - poručio je on.

Kako je istakao, šestorka nastavlja u ovom pravcu. 

- Kako koji dan prolazi, i više je nego evidentno da ovi pregovori, ne da idu u dobrom pravcu, nego smo mi i više nego zadovoljni. Što se tiče SDP-a, mogu izraziti naše zadovoljstvo i vjeru da će biti u konačnici i završeni i rezultirati skupštinskom većinom i budućom i zakonodavnom i izvršnom vlašću - kazao je Mašić, pišu Vijesti.ba.

Delegaciju stranke Narod i pravda na sastanku je predvodio njen predsjednik Elmedin Konaković.

- Pri kraju smo izrade jednog od dokumenata koji nije viđen na političkoj sceni, s konceptom kojim će biti jasno trasiran put svima koji budu u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti. Okolnosti, ali i naša dobra volja, diktiraju da se takav proces završi što prije. Ipak, vodimo računa da u toj nekoj žurbi u formiranju vlasti ne napravimo neki suštinski loš korak - kazao je Konaković, prenose Vijesti.ba. 

Na sutrašnjem dnevnom redu Skupštine KS, prema Konakovićevim riječima, naći će se Nacrt budžeta "koji priprema stara Vlada, a koji je jako manjkav".

- U kabinetu premijera deset je uposlenih, bilo ih je pet. Neka agencija je s 22 skočila na 79 novouposlenih. Plate su u Nacrtu povećane preko 150 miliona... - pojašnjava Konaković.

Kako je naveo, obaveza nove Vlade je da iskontroliše proces donošenja budžeta i pošalje ga kao prijedlog na usvajanje.

- A to bi značilo da možda do kraja prve sedmice ili 10. decembra imamo već formiranu vlast u KS, s rukovodstvom i novom Vladom, koja bi onda poslovnički mogla novi budžet donijeti u zakonom predviđenim rokovima - dodao je Konaković.

Odgovarajući na pitanje novinara, Edin Forto iz Naše stranke rekao je da ni na današnjem sastanku nije bilo govora o podjeli resora.

- Aktivnosti se tu značajno ubrzavaju. Narednih dana radit će se značajno brže nego prethodnih, kad smo radili na dokumentima. Sada kada počnemo govoriti o resorima, o nekim personalnim rješenjima - bit ćete obaviješteni - dodao je Forto.

Novinare je zanimalo i kako Mašić komentariše poziv predsjednika SDA Bakira Izetbegovića, upućen SDP-u, a koji se odnosi na pregovore o formiranju vlasti na višim nivoima.

 Mašić naglašava da su politički subjekti koji su bili prisutni na današnjem sastanku SDP-ovi politički partneri.

- Znači, da ne bude nikakve dileme, SDA nije naš politički partner. Mi čvrsto ostajemo u ovoj priči, ne namjeravamo mijenjati političke partnere. A znate kako, svako ima želje i ambicije i može slati pozive. Mislim da je predsjednik Nikšić vrlo precizno elaborisao svoj i stav SDP-a u vezi konkretnog poziva - istakao je Mašić.

Na tom sastanku, tvrdi Mašić, sigurno neće biti razgovarano o formiranju vlasti u KS, prenose Vijesti.ba.

- Ova je priča koja nezaustavljivo ide naprijed i ponavljam, kurtoazno je odazvati se na zvaničan formalni poziv i saopštiti određene stvari. Ponavljam, ovo su naši politički partneri, a SDA to nije – dodaje Mašić.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo