13°C
Mostar 15°C
Tuzla 14°C
Banja Luka 16°C
Bihać 16°C
Powered by Dark Sky

19.11.2018 / 13:50 Politika - U Beču sa premijerima Zapadnog Balkana

Zvizdić: Bez zapaljivih poruka kreirati prostor za miran i stabilan region

Zvizdić: Bez zapaljivih poruka kreirati prostor za miran i stabilan region
Foto: Vijesti.ba
Predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić i premijeri ostalih zemalja zapadnog Balkana razgovarali su danas u Beču o regionalnoj saradnji, perspektivama regiona te bilateralnim pitanjima i prevazilaženju eventualnih problema.

Radni sastanak u Beču organizirao je kancelar Republike Austrije Sebastian Kurz s ciljem unapređenja regionalne saradnje, a prisustvovali su i premijeri Albanije, Crne Gore, Srbije i Kosova, ministar ekonomije Makedonije, te evropski komesari Johannes Hahn i Mariya Gabriel.
 
Zvizdić je na pres-konferenciji istaknuo da je integracija zemlja zapadnog Balkana u Evropsku uniju cilj i ključni kohezivni faktor regije koji može osigurati stabilizaciju i privredni prosperitet te vladavinu prava uz poštivanje osnovnih prava i sloboda i demokratskih načela.
 
Podvukao je da je BiH i dalje snažno privržena integraciji u EU, ističući da je priprema odgovora na dodatna pitanja Evropske komisije u završnoj fazi, izražavajući nadu da će jedan od prvih zadataka na početku mandata novog Predsjedništva BiH biti odlazak u Brisel s finaliziranim odgovorima, čime bi BiH ispunila sve uvjete za dobijanje kandidatskog statusa.
 
Govoreći o bilateralnoj saradnji, Zvizdić je ukazao na potrebu da se evidentirani izazovi uspješnoj bilateralnoj i regionalnoj saradnji trebaju i moraju prevazići prvenstveno kroz poštivanje već zaključenih sporazuma i prihvaćenih obaveza.
 
Također, ukazao je na potrebu za održavanjem i unapređenjem redovnog dijaloga na svim nivoima s ciljem osiguranja konstruktivne komunikacije i saradnje u međusobnim odnosima.
 
Skrenuo je pažnju na trend zapaljive i radikalne retorike visokih političkih funkcionera iz pojedinih zemalja regiona koji ne doprinose prevazilaženju teškog nasljeđa iz prošlosti i postojećih i budućih izazova, izražavajući nadu da će se takve poruke zamijeniti onim koje kreiraju prostor za mirno, stabilno i prosperitetno okruženje u regionu.
 
Tokom sastanka, komesar Evropske unije za politiku susjedstva i pregovore o proširenju Johannes Hahn izložio je pregled stanja implementacije dogovorenih mjera oko stvaranja regionalne ekonomske oblasti zapadnog Balkana.
 
Pozvao je premijere da ukažu na poteškoće na koje nailaze i na mogućnosti za prevazilaženje problema, saopćeno je danas iz Službe za informiranje Vijeća ministara BiH.
 
Kancelar Kurz je učesnike sastanka obavijestio o planovima Austrije tokom preostalog predsjedavanja Evropskom unijom i izrazio podršku rješavanju bilateralnih pitanja, te podstaknuo odlučujući napredak kako bi se unaprijedio proces evropskih integracija.
 
Pozvao je učesnike sastanka na fokusiranje na postojeće obaveze i na predstavljanje novih zajedničkih projekata od strane WB6 koje će podsticati regionalnu saradnju, posebno u onim segmentima za koje već postoji dogovoreno finansiranje.

 

(Vijesti.ba / FENA)

Komentari - Ukupno %

NAPOMENA - Portal Vijesti.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Vijesti.ba!
1000 karaktera preostalo
Prikaži još

Izdvajamo