7°C
Mostar 13°C
Tuzla 8°C
Banja Luka 8°C
Bihać 9°C
Powered by Dark Sky

18.11.2018 / 20:00 Politika - Mirko Pejanović za Vijesti.ba

Zalutalost CIK-a može ispraviti međunarodna zajednica

Zalutalost CIK-a može ispraviti međunarodna zajednica
Mirko Pejanović / Vijesti.ba
Akademik Mirko Pejanović smatra da, ukoliko CIK BiH donese neustavni podzakonski akt o utvrđivanju načina raspodjela mandata u federalnom Domu naroda, to neće biti ni pravedno, niti ustavno rješenje.

Takvo rješenje, dodaje, biće protivno svemu što je odlučeno ranije u okviru odgovarajućih aneksa Dejtonskog mirovnog sporazuma.

"Za očekivati je da će ovu zalutalost i nespremnost CIK-a BiH na neki način ispraviti međunarodna zajednica svojim uticajem i pritiskom, te da će biti usvojena odluka koja će omogućiti formiranje Doma naroda FBiH po popisu iz 1991. godine, nakon čega će biti stvoreni uslovi za formiranje vlasti u FBiH", kaže Pejanović za Vijesti.ba.

Ovaj akademik navodi da bi najgora opcija bila neformiranje vlasti i gubljenje vremena, jer svaki dan je gubitak neke investicije, dogovora, podzuetništva i uspjeha.

Osvrnuo se i na tumačenje predsjednika HDZ-a BiH Dragana Čovića da Predsjedništvo BiH i Vijeće ministara BiH mogu biti formirani, ali ne i domovi naroda na nivou FBiH i BiH bez izmjene Izbornog zakona.

"Što se tiče Čovićevih izjava i ponašanja, neka mu bude! Na nivou države BiH vlast se može formirati kada se o tome usaglase stranke koje imaju najviše poslanika u Parlamentu BiH. Dakako, to su SDA, SNSD i HDZ BiH. Postoje još neke stranke koje imaju veliki broj poslanika, a među njima je i SDP BiH", navodi Pejanović.

Prema njegovim riječima, kada se Parlament BiH konstituiše od poslanika koji su izabrani na slobodnim izborima, biće formirana i većina.

"Ta većina se ne formira matematički, jer to ne bi bio politički proces. Politički proces je da se većina formira uz saglasnost o glavnim političkim temama kojima će se politički akteri baviti. Trebaće mnogo vremena da se većina u tom smislu politički oblikuje, a sve drugo treba ostaviti na čekanju", mišljenja je Pejanović.


(Vijesti.ba)

Komentari - Ukupno %

NAPOMENA - Portal Vijesti.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Vijesti.ba!
1000 karaktera preostalo
Prikaži još

Izdvajamo