Sarajevo -4 °C Srijeda 12.12.


16.11.2018. / 20:27h Politika - U Istočnom Sarajevu

Sutra sjednica GO SDS-a: Brojne unutarstranačke turbulencije

Sutra sjednica GO SDS-a: Brojne unutarstranačke turbulencije
U Istočnom Sarajevu sutra će biti održana sjednica Glavnog odbora SDS-a, na kojoj se očekuje odluka o budućem djelovanju najveće opozicione stranke u RS. Šest članova GO SDS iz Doboja saopštilo je da neće učestvovati na sutrašnjoj sjednici.

Na dnevnom redu bi se mogle naći i inicijative pojedinih regionalnih odbora da stranački lider Vukota Govedarica podnese ostavku, kao i zahtjevi za održavanjem vanrednih izbora u stranci.  Očekuje se da usvajanje platforme o razgovorima sa drugim partijama, odnosno da se odredi put za postizborne koalicije.

Ipak, iz ove stranke pojašnjavaju da odluku o eventualnoj smjeni predsjednika mora donijeti Skupština SDS, budući da ga je ona i postavila, dok GO ima nadležnost za razrješenje Predsjedništva stranke.  

SDS je proteklih mjesec dana suočen sa žestokim unutarstranačkim turbulencijama, uzrokovanim nezadovoljstvom članstva zbog lošeg izbornog rezultata.

Najozbiljniji sukob vodi se o pitanju moguće saradnje sa SNSD-om i prvim čovjekom ove partije Miloradom Dodikom, aktuelnim predsjednikom RS i novoizabranim članom Predsjedništva BiH. Upravo je to pitanje bilo jedan od razloga da Govedarica iz članstva SDS-a nekoliko visokih stranačkih zvaničnika.

Prvo je to bio slučaj sa Kostadinom Vasićem, uz obrazloženje da je iz stranke isključen zbog teže povrede Statuta SDS-a, iznošenja u javnost neistina i dezinformacija i nanošenja ozbiljne štete interesima ovog političkog subjekta. Vasić se naknadno priključio stranci Ujedinjena Srpska Nenada Stevandića, takođe bivšeg člana SDS-a.

Nakon Vasića, Govedarica je iz stranačkog članstva isključio i aktuelnog gradonačelnika Obrena Petrovića, a potom zamjenika ministrice odbrane BiH Borisa Jerinića.

U saopštenju koje je predsjednik SDS-a uputio javnosti navedeno je da su Petorvić i Jerinić prisustvovali sastanku sa delegacijom SNSD-a, iako nisu imali ovlašćenje stranačkog organa SDS-a da se tu pojave. Tom prilikom donesena je odluka da poslanici SDS-a iz Doboja politički rad nastave u klubovima SNSD-a u Parlamentu BiH i u NSRS, što je suprotno Statutu i zvaničnim stavovima SDS-a.

Stav da kompletno rukovodstvo SDS-a treba da podnese ostavku zauzeo je i dio regionalnog odbora Sarajevsko-romanijske regije, na čelu sa stranačkim potpredsjednikom Milovanom Bjelicom. Podršku ovom zahtjevu uputili su i zvornički i bijeljinski odbori.

S druge strane, Govedarica je u više navrata ponovio da SDS treba da se konsoliduje, te da je potrebno "poraziti trgovce i mešetare unutar stranke koji djeluju kao zavjerenici i pučisti".

"Kada se SDS riješi svega onoga što se nagomilalo u njoj svih ovih godina, biće jasno da SDS sa PDP-om ostaje u opozicionom kapacitetu", poručio je on, te dodao:  

"SDS ćemo sačuvati dosljednom politikom i nećemo dozvoliti da nas neodgovorni pojedinci izruče onima koji žele da SDS nestane, ujedno praveći od lažnih patriota nacionalne heroje".

Da li će prvi čovjek SDS-a uspjeti u svojoj namjeri, biće jasnije nakon sutrašnje sjednice stranačkog GO, čiji početak je najavljen u 12.00 sati.

 

(Vijesti.ba)


Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA - Portal Vijesti.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Vijesti.ba!