18°C
Mostar 17°C
Tuzla 22°C
Banja Luka 17°C
Bihać 18°C
Powered by Dark Sky

16.11.2018 / 15:39 BiH - Sud BIH

Presuda Oriću i Muhiću 30. novembra

Presuda Oriću i Muhiću 30. novembra
Foto: Fena / Vijesti.ba
Odbrana Sabahudina Muhića zatražila je oslobađajuću presudu ocijenivši da Tužilaštvo Bosne i Hercegovine nije dokazalo optužbe koje ga terete za zločin nad ratnim zarobljenicima na području Srebrenice i Bratunca, javio je BIRN BiH.

Apelaciono vijeće Suda BiH zakazalo je za 30. novembar izricanje presude.

Muhić je kao pripadnik Armije BiH optužen s Naserom Orićem, bivšim komandantom snaga Armije BiH u Srebrenici.

Odbrana je u završnoj riječi analizirala dvije tačke optužnice koje Muhića terete da je s Orićem ubio dvojicu ratnih zarobljenika srpske nacionalnosti.

Braniteljica Sabina Mehić naglasila je nedosljednosti zaštićenog svjedoka O-1 kad je riječ o ubistvu Milutina Miloševića u bratunačkom selu Lolići.

Ona je navela da je O-1 jednom izjavio da je, nakon što je Orić pucao u Miloševića, Muhić odmah pritrčao prema tijelu i ispalio rafal, a drugi put je kazao da je to učinio nakon tri do pet minuta.

- Kada je upitan da objasni razliku u iskazu, svjedok je dao treću verziju događaja i rekao da je pucao Orić, pa Mrčo, pa da se Mrčo još jednom vratio. Da ovo nije tragično za ova dva čovjeka koja ovdje sjede, bilo bi smiješno - ocijenila je Mehić.

Ona je dodala da Tužilaštvo nije dokazalo ni u kakvom je stanju Milošević bio nakon što je Orić navodno pucao u njega, odnosno kakva je uzročno-posljedična veza između pucanja i smrti.

Mehić je naglasila da je tek na suđenju O-1 pravilno izgovorio ime optuženog, dok je u ranijim iskazima spominjao druge osobe.

Prema odbrani, svjedokinja Radmila Nikolić takođe je bila neuvjerljiva jer je u istrazi spominjala drugu osobu kao odgovornu za smrt Miloševića, dok je na suđenju ubistvo pripisala Oriću i Muhiću.

Mehić je navela da je slična situacija i s ubistvom Mitra Savića u srebreničkom selu Kunjerac u decembru 1992.

Podsjetila je da je O-1 pred Apelacionim vijećem kazao da je samo Orić pucao u Savića, a kada ga je tužilac pitao da objasni zbog čega je ranije spominjao i Muhića, svjedok je davao različita objašnjenja. Jedno od njih je bilo da imaju zajedničkog rođaka. Mehić je rekla da je ostalo nejasno i kojoj grupi boraca je pripadao Muhić.

Ranije je Orićeva odbrana takođe zatražila oslobađajuću presudu, dok je Tužilaštvo zatražilo da budu proglašeni krivim.

Suđenje Oriću i Muhiću obnovljeno je nakon što je Apelaciono vijeće ukinulo prvostepenu presudu kojom su bili oslobođeni optuženi za ove zločine.

(Vijesti.ba / FENA)

Komentari - Ukupno %

NAPOMENA - Portal Vijesti.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Vijesti.ba!
1000 karaktera preostalo
Prikaži još

Izdvajamo