Sarajevo 9 °C Srijeda 20.02.


16.11.2018. / 15:32h BiH - Nakon telefonskog gostovanja

Tribunal u Hagu otvorio istragu zbog javljanja zločinca Mladića u TV program

Tribunal u Hagu otvorio istragu zbog javljanja zločinca Mladića u TV program
Rezidualni mehanizam međunarodnih tribunala sa sjedištem u Hagu (MICT) saopćio je da je otvorio istragu nakon što je objavljeno da je osuđeni ratni zločinac Ratko Mladić gostovao u programu Happy TV-a iz Srbije.

On se, naime, telefonom javio iz svoje haške ćelije. Prenosi se da je, između ostalog, govorio i o "problemu slobode izražavanja".

Mladićevo uključenje u TV program uslijedilo je nakon što ga je telefonom pozvao njegov sin. Darko, kako se zove, u februaru će naredne godine, najavio je, objaviti svoju knjigu.

Kako je za BIRN izjavila Helena Egelston (Eggelston), MICT istražuje kako je došlo do uključenja i jesu li prekršena pravila Tribunala. Ona dopuštaju pritvorenicima da razgovaraju sa svojim porodicama. Medijski nastupi su striktno definirani i mogući su samo uz jasno odobrenje ovog suda.

Egelston nije željela govoriti o mogućim kaznama ako se ustanovi da su pravila prekršena.

- Posao je sada u rukama Sekretarijata MICT-a - izjavila je ona.

Darko Mladić bio je gost Happy TV-a u jutarnjem programu, zajedno s još jednim presuđenim ratnim zločincem Vojislavom Šešeljem. U studiju je bio i poslanik ruskog parlamenta Duma Pavel Dorokin.

Ratko Mladić je u svom uključenju pozdravio goste, pohvalio Dorokina i njegovu Komunističku partiju, a Šešelju govorio da mora smršaviti te ga pozvao da ga posjeti u haškoj ćeliji.

Ratni komandant bosanskih Srba nepravomoćnom presudom osuđen je na doživotnu robiju zbog ratnih zločina u Bosni i Hercegovini, uključujući i genocid u Srebrenici.

(Vijesti.ba / Avaz)


Komentari - Ukupno 15

NAPOMENA - Portal Vijesti.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Vijesti.ba!
Prikaži još