Sarajevo 9 °C Srijeda 20.02.

16.11.2018. / 14:56h BiH - Mostar

Obilježena godišnjica osnivanja Četvrtog korpusa Armije RBIH

Četvrti korpus Armije Republike Bosne i Hercegovine osnovan je na sutrašnji dan 1992. godine. Sjedište je bilo u Mostaru, a korpus je objedinio jedinice Teritorijalne odbrane BiH i dobrovoljne jedinice koje su dotad djelovale u dolini Neretve. Korpusom je u prvoj godini komandovao general Arif Pašalić. Četvrti korpus je odbranio Mostar od dvije agresije, od kojih je posebno okrutna bila hrvatska započeta u maju 1993.

Povodom 26. godišnjice osnutka, u Mostaru je danas odata pošta svim palim borcima, a cvijeće je kao i ranijih godina položeno na mezarju Šehitluci. Šerif Špago rekao je da je Četvrti korpus dao značajan doprinos da BiH ostane cjelovita i da se u slobodi dalje gradi.

- Uspjeli smo odbraniti ove prostore i zaustaviti dva agresora. Stvorili smo preduslove i za Washingtonski i za Daytonski mirovni sporazum. Uspjeli smo sačuvati i dolinu Neretve, koja je kičma BiH, rekao je Špago.

Predsjednik JOB-a Grada Mostara Sead Salčin podsjetio je na brojne destrukcije kroz koje je prošao korpus od rušenja mostova i gubitaka na operaciji deblokade Sarajeva i Jesen 94.

- Sve to značajno je umanjilo vojnu sposobnost i rezultatm, ali smo uspjeli odbraniti ovaj dio BiH od dva agresora i ostati respektabilna vojna jedinica, dodao je Salčin.

Danas je zakazana i svečana akademija,  koja će se ovog puta održati u Konjicu.

(Vijesti.ba)


Komentari - Ukupno 5

NAPOMENA - Portal Vijesti.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Vijesti.ba!