14°C
Mostar 18°C
Tuzla 16°C
Banja Luka 16°C
Bihać 19°C
Powered by Dark Sky

15.11.2018 / 20:00 Politika - Aner Žuljević za Vijesti.ba

Članovi CIK-a bi mogli počiniti krivično djelo i uvesti BIH u dodatni haos

Članovi CIK-a bi mogli počiniti krivično djelo i uvesti BIH u dodatni haos
Foto: Vijesti.ba
Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine (CIK BiH) ima zakonsku mogućnost da odredi broj mandata za Dom naroda Parlamenta FBiH, ali uz poštivanje Ustava i zakona, kategoričan je delegat iz reda ostalih u Parlamentu FBiH Aner Žuljević (SDP BiH).

U razgovoru za Vijesti.ba on precizira da to znači korištenje popisa iz 1991. godine, te uvažavanje odredbe o tome da iz svakog kantona može biti delegiran jedan pripadnik svakog konstitutivnog naroda, ako je takav izabran u skupštinu kantona. Ta odredba Ustava FBIH, dodaje, postoji od 1994. godine i njen cilj je nepriznavanje rezultata etničkog čišćenja i ratnih zločina.
 
"Dakle, ne radi se samo o ustavnom pitanju i ustavnoj obavezi, već civilizacijskom pitanju. Ako CIK želi ostati upamćen u istoriji kao neko ko je legalizirao rezultate politike etničkog čišćenja koja je odgovorna za desetine hiljada ubijenih i stotine hiljada prognanih, onda je sa ovakvim svojim ponašanjem na pravom putu da postane civilizacijska sramota ove zemlje", upozorava Žuljević, govoreći o posljednjim aktivnostima CIK-a BiH, koja treba da usvoji podzakonski akt koji bi trebao omogućiti implementaciju rezultata ovogodišnjih opštih izbora.
 
Najviše polemike vodi se o tome da li će se prilikom implementacije rezultata izbora koriste podaci popisa stanovništva iz 1991. ili 2013. godine, te da će se izbor delegata u Parlamentu FBiH vršiti onako kako je to propisano Ustavom FBiH, odnosno da će u federalnom Domu naroda Parlamenta FBiH biti najmanje po jedan Bošnjak, jedan Hrvat i jedan Srbin iz svakog kantona koji imaju najmanje jednog takvog zastupnika u svom zakonodavnom tijelu tog kantona, tzv Princip 1-1-1.
 
Žuljević smatra da je stvar vrlo jasna - CIK ne može provesti presudu Ustavnog suda, već u skladu sa Izbornim zakonom može donijeti odluku o raspodjeli mandata delegata za Dom naroda Parlamenta FBiH uz poštivanje ustava kako BiH, tako i FBiH. 
 
"To znači da osnov mora biti popis iz 1991. godine. Sve drugo je neustavno i bit će predmet ocjene ustavnosti pred nadležnim sudom, a moguće je da se članovi CIK-a suoče i sa krivičnom odgovornošću jer bi time svjesno prekoračili granice svojih ovlaštenja i ušli u zonu zloupotrebe položaja", tvrdi on.
 
Prema njegovom mišljenju, u slučaju da CIK BiH odbaci Princip 1-1-1, to bi značilo kršenje Ustava FBiH, te kršenje tumačenja OHR-a, kao jedinog mjerodavnog za tumačenje odredbi Ustava.
 
"Ponavljam, počinili bi krivično djelo. Uz sve to, uveli bi zemlju u dodatni haos", naglašava Žuljević. 
 
Ovaj delegat se nada da će većina članova CIK-a BiH shvatiti da "oni nisu tamo da bi provodili volju političkih pokrovitelja, već da moraju pokazati hrabrost kako bi osigurali provođenje zakona kada su u pitanju izbori".
 
"Neka se dobro zamisle da li će ti isti političari, kojima bespogovorno služe, biti tu za njih i njihove porodice kada se zbog poteza koje vuku po njihovim naredbama nađu u nezahvalnoj i neželjenoj situaciji. Neće ih ni ljudi ni istorija pitati ko ih je nagovorio na poteze koje su povukli", mišljenja je Žuljević.
 
Kako navodi, s obzirom na to da je više nego jasno "kako su netom završeni lopovski izbori jasno pokazali kako se ne radi o nezavisnoj instituciji", nerealno je očekivati da isti donesu profesionalnu i zakonitu odluku. 
 
Stoga je pozvao Ustavni sud FBiH da "prekine šutnju nad činjenicom da svi lamentiraju o dokumentu čiji su oni isključivi vjerodostojni tumač i institucionalni zaštitnik", te da zajedno sa OHR-om dostave vrlo jasno i nedvosmisleno pismeno izjašnjenje CIK-u da se odredbe Ustava FBiH moraju poštivati čime će se konačno prekinuti "ova politička trakavica koja može imati ozbiljne dugoročne posljedice".
 
(Vijesti.ba)

Komentari - Ukupno %

NAPOMENA - Portal Vijesti.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Vijesti.ba!
1000 karaktera preostalo
Prikaži još

Izdvajamo