13°C
Mostar 15°C
Tuzla 14°C
Banja Luka 16°C
Bihać 16°C
Powered by Dark Sky

15.11.2018 / 23:00 Politika - Brojne manipulacije

CIK pod kontrolom političkih oligarhija, hoće li reagirati OHR

CIK pod kontrolom političkih oligarhija, hoće li reagirati OHR
Foto: Vijesti.ba
CIK BiH ni danas nije donio odluku o načinu raspodjele mandata u Domu naroda Parlamenta FBiH. Dogovoreno je da stručne službe CIK-a za narednu sjednicu, koja bi trebalo da bude održana iduće sedmice, pripreme konkretne prijedloge rješenja za ovaj problem.

Šira javnost je složna - članovi CIK-a ne rade u interesu građana i države, već za interesne grupacije koje su ih tamo instalirale.
 
- Mi dobro znamo ko ih je instalirao i za koga rade. Pa to smo vidjeli po brojnim pritužbama - čak 400 građana im se u izbornom danu žalilo na neregularnosti na izbornim mjestima. Svi nezavisni posmatrači su im se žalili. A potom se ispostavilo da je 500.000 glasačkih listića neregularno. Sve to im nije ništa značilo, proces su ozvaničili legalnim, objavili rezultate i proglasili pobjednike. Samim tim potpuno je jasno čiji su i za koga rade - kaže Esad Bajtal za Vijesti.ba.
 
Sveučilišni profesor Slavo Kukić smatra da CIK uopće ne funkcionira kao nezavisni regulator postizbornih političkih procesa.
 
- Dapače, svim onim što je u zadnjih nekoliko mjeseci radio, ali i svim onim što i sada radi, CIK pokazuje da je pod direktnom kontrolom etnonacionalističkih političkih oligarhija. Osobno mislim da je to također područje u kojem u sljedeće četiri godine treba napraviti sistemske i korijenite promjene koje će onemogućiti svaku vrstu manipulacija - kaže Slavo Kukić za Vijesti.ba.
 
Nakon što se iscrpe sve unutrašnje pravne norme, konačnu odluku o raspodjeli mandata u federalnom Domu naroda ipak će morati donijeti Ured visokog predstavnika (OHR), smatra generalni sekretar Vijeća Kongresa bošnjačih intelektualaca (VKBI) Emir Zlatar.
 
Ocjenjuje da je CIK BiH trebao uvažiti mišljenje Zavoda za statistiku FBiH, koji je kao nadležna institucija pojasnio bitne razlike u metodologiji i rezultatima popisa iz 1991. i 2013.
- U svakom slučaju, nakon odluke CIK-a pokrenut će se pravni postupci pred Ustavnim sudom BiH i Sudom BiH. A nakon iscpljivanja svih pravnih procesa i procedura, konačnu odluku morat će donijeti OHR, koji se već oglasio saopćenjem da treba da se poštuje Ustav FBiH - navodi Zlatar.
 
Ukoliko CIK BiH donese odluku da se za popunjavanje Doma naroda FBiH koristi popis stanovništva iz 2013. godine, bilo bi poželjno da OHR reagira i donese odluku da se primjenjuje popis iz 1991. godine, stav je predsjednika Hrvatske stranke BiH Bože Skopljakovića.
 
On u razgovoru za Vijesti.ba kaže, ukoliko bi izostala reakcija OHR-a, znatno bi se produžilo vrijeme popunjavanja federalnog Doma naroda, što građanima ove zemlje nije u interesu.
 
- Pozdravljamo ovakve odluke OHR-a i pozivamo ih da se aktivnije uključe u donošenje ključnih odluka potrebnih kako bi BiH postala članicom NATO saveza i EU u što je moguće kraćem roku, poručio je Skopljaković.
 
(Vijesti.ba)

Komentari - Ukupno %

NAPOMENA - Portal Vijesti.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Vijesti.ba!
1000 karaktera preostalo
Prikaži još

Izdvajamo