18°C
Mostar 17°C
Tuzla 22°C
Banja Luka 17°C
Bihać 18°C
Powered by Dark Sky

13.11.2018 / 15:30 Politika - Mladen Bosić

Borjana Krišto protiv konstituirajuće sjednice Parlamenta BiH

Borjana Krišto protiv konstituirajuće sjednice Parlamenta BiH
Foto: Vijesti.ba
Članovi Kolegija Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH na sjednici Kolegija zakazanoj za danas trebali su da se dogovore o sazivanju konstituirajuće sjednice tog doma.

Sjednica je trebala biti zakazana za 5. decembra, međutim taj prijedlog je odbila Borjana Krišto iz HDZ-a BIH. Kako je rekao Mladen Bosić, Krišto nije pondila ni neki novi datum niti je dala obrazloženje za ovakvu odluku.

- Ja sam iznenađen. Trađićemo od pravnika i službi rješenje šta dalje, rekao je Bosić i dodao:

- Pitao sam je postoji li neki novi datum, no nije predložen. Ona je rekla da je rano razgovarati o tome. Ovo je prvi put da imamo ovakvu situaciju, ovo se nikada nije desilo. 

Bosić je dodao da je nedopustivo vršiti blokadu Parlamenta BIH na ovakav način.  

U skladu s odredbama Poslovnika Predstavničkog doma, prvu sjednicu Doma nakon izbora saziva Kolegij Doma iz prethodnog saziva, ako zakonom nije drugačije regulirano.

Također je definirano da, dok se ne izabere predsjedavajući, prvom sjednicom predsjedava najstariji izabrani ili najstariji izabrani prisutni poslanik kao privremeni predsjedavajući.

Poslanici preuzimaju dužnost zajedničkim davanjem i pojedinačnim potpisivanjem svečane izjave. Nakon što poslanici daju izjavu, Dom među svojim članovima bira po jednog predstavnika iz svakog konstitutivnog naroda koji će obavljati dužnosti predsjedavajućeg, prvog zamjenika predsjedavajućeg i drugog zamjenika predsjedavajućeg Doma.

Centralna izborna komisija BiH je 6. novembra donijela Odluku o potvrđivanju i objavljivanju rezultata Općih izbora 2018. godine, od kada počinju teći propisani rokovi za konstituiranje vlasti na svim nivoima.  

(Vijesti.ba)

Komentari - Ukupno %

NAPOMENA - Portal Vijesti.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Vijesti.ba!
1000 karaktera preostalo
Prikaži još

Izdvajamo