13°C
Mostar 15°C
Tuzla 14°C
Banja Luka 16°C
Bihać 16°C
Powered by Dark Sky

12.11.2018 / 17:39 Politika - Sjednica Predsjedništva

SDP: Uspostava vlasti na etničkim principima je neprihvatljiva

SDP: Uspostava vlasti na etničkim principima je neprihvatljiva
Foto: Vijesti.ba
Na sjednici Predsjedništva Socijaldemokratske partije BiH zaključeno je da će se do kraja istrajati po pitanju nezakonitog uskraćivanja kompenzacionih mandata SDP-u u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije BiH.

Ponašanje CIK-a Predsjedništvo SDP BiH je ocijenilo kao rezultat potpune samovolje većine članova ove institucije. CIK BiH istovremeno pokušava biti i zakonodavac i ustavotvorac, iako ni na jedno od to dvoje nema pravo.

Predsjedništvo SDP BiH poziva predstavnike međunarodne zajednice da se ozbiljnije uključe i doprinesu zaštiti ustavnog poretka i legalnosti izbornog procesa u BiH, te da podrže uvođenje kontrolnih mehanizama kojima će biti spriječene izborne prevare i falsifikovanje volje glasača.

Na sjednici je istaknuto da SDP BiH ostaje dosljedan svojim principima u pregovorima oko uspostave zakonodavne vlasti, insistirajući na usvajanju programskih načela rada budućih vlada zasnovanih na politikama i konkretnim mjerama definisanim u „Planu 10“. Podržana je aktivnost kantonalnih organizacija na uspostavi skupštinskih većina na programskoj osnovi, tamo gdje je to moguće.

Predsjedništvo SDP BiH odbacuje koncept uspostave vlasti između navodnih pobjedničkih strana unutar tri etničke grupe kao destruktivan, neustavan i antidržavnički koncept. U svim pregovorima, SDP BiH će nastaviti da nastupa kao multietnička i bosanskohercegovačka stranka. Struktura partije, kao i njenih izabranih zvaničnika, daje za pravo SDP-u BiH da isključivo na pozicijama državotvornog zastupanja razgovara sa potencijalnim partnerima u vlasti.

(Vijesti.ba)

Komentari - Ukupno %

NAPOMENA - Portal Vijesti.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Vijesti.ba!
1000 karaktera preostalo
Prikaži još

Izdvajamo