25°C
Mostar 29°C
Tuzla 29°C
Banja Luka 30°C
Bihać 29°C
Powered by Dark Sky

09.11.2018 / 15:41 Ekonomija - Minja Šurlan

Banja Luka će završiti godinu sa više od 130.000 noćenja turista

Banja Luka će završiti godinu sa više od 130.000 noćenja turista
Foto: Vijesti.ba
Proglašenje Banje Luke turističkim mjestom omogućit će novo predstavljanje najvećeg grada RS-a na turističkim mapama, kao i promociju prirodnih vrijednosti, kulturnih dobara i turističke infrastrukture najvećeg grada Republike Srpske.

Osim Banje Luke, i Istočno Sarajevo je proglašeno turističkim mjestom u Republici Srpskoj, a taj status od ranije već ima i Trebinje.
 
Pomoćnica direktorice Turističke organizacije Banje Luke Minja Šurlan je podsjetila da se, u skladu sa Zakonom o turizmu, proglašenje turističkog mjesta vrši na osnovu kvantitativnih i kvalitativnih kriterija, koje su uspješno ispunili.
 
Istakla je da Banja Luka ima i turističe lokalitete i atrakcije, mimo gradskog jezgra, te će naredni korak biti objedinjavanje i tih sadržaja, kako bi grad dobio status turističke destinacije.
 
-Osigurati taj status je veoma važno za upis u mapu turističkih destinacija – rekla je Šurlan na konferenciji za novinare.
 
Podsjetila je da se očekuje povećanje smještanih kapaciteta sa sadašnjh registrovanih više od 2.000, kao i da je uspješno uspostavljen i registrovan sistem izdavanja "stana na dan".
 
-U ovoj godini planirano je više od 90.000 dolazaka turista i 130.000 noćenja, a mnogo očekujemo od 'Banjalučke zime' i uspostavljanje nove tri avio destinacije s banjalučkog aerodorma - kazala je Šurlan.
 
U rješenju entitetskog Ministarstva trgovine i turizma se navodi da je cilj odluke o proglašenju Banje Luke i Istočnog Sarajeva turističkim mjestima uspostavljanje centara koji će imati ulogu pokretača turističkog razvoja.
 
Rješenja, kojim su gradovi Banja Luka i Istočno Sarajevo proglašeni turističkim mjestima u RS-u, donesena su na period od pet godina, nakon čega podliježu reviziji, podsjećaju iz entitetskog Ministarstva trgovine i turizma.

 

(Vijesti.ba / FENA)

Komentari - Ukupno %

NAPOMENA - Portal Vijesti.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Vijesti.ba!
1000 karaktera preostalo
Prikaži još

Izdvajamo