Sarajevo 7 °C Petak 18.01.


09.11.2018. / 08:33h Ljepota i Zdravlje - U povodu Europskog dana darivanja organa

U Posušju održana javna tribina o važnosti doniranja organa

U Posušju održana javna tribina o važnosti doniranja organa
U Posušju je u četvrtak navečer održana javna tribina o važnosti doniranja organa u povodu Europskog dana darivanja organa.

Donorska mreža u BiH i Udruga dijaliziranih i transplantiranih bolesnika FBiH bili su organizatori javne tribine "Darivanje organa - Novi život na dar" na kojoj su predavači bili liječnici iz SKB Mostar, Županijske bolnice u Zenici i članovi Donorske mreže u BiH.
 
Među ostalima, na tribini su govorili Nermina Rizvanović, Fila Raguž, Dajana Vladić, kao i predsjednik Udruge dijaliziranih i transplantiranih bolesnika FBiH Tomislav Žuljević.
 
Javna tribina je obrađivala teme bolesti unutarnjih organa i smrti mozga, a prikazana su i dva kratka filma "Život poslije" i "Transplantacija srca uživo".
 
U BiH ne postoji mogućnost doniranja organa automatski nakon smrti, nego je potrebno da se obitelj složi unatoč čak i ako preminuli posjeduje donorsku karticu.
 
Presađivati se mogu bubrezi, srce, jetra, pluća, gušterača, tanko crijevo, rožnjače, srčani zalisci, kosti, tetive i koža, a organi i tkiva se uzimaju u svrhu liječenja presađivanjem samo od umrle osobe.
 
Želi li potencijalni donator darovati samo jedan organ to je moguće naznačiti na kartici.
 
Ovom prigodom, obiteljima Lovrić i Mioč dodijeljene su zahvalnice zbog doniranja organa preminulih članova obitelji, a svi zainteresirani mogli su nakon tribine ispuniti donorsku karticu.

 

(Vijesti.ba / FENA)


Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Vijesti.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Vijesti.ba!