Sarajevo -2 °C Srijeda 23.01.


09.11.2018. / 08:28h Kultura - Muzej Sarajeva

Izložba državnog Arhiva Republike Slovenije u Sarajevu

Izložba državnog Arhiva Republike Slovenije u Sarajevu
Gostujuća izložba državnog Arhiva Republike Slovenije nazvana "Arhivi - Čuvari sjećanja: Putujuća izložba slovenskog arhivskog naslijeđa", koju je priredilo deset arhiva iz različitih gradova Slovenije, bit će postavljena danas u Muzeju Sarajeva.

Javna ustanova Historijski arhiv Sarajevo domaćin je te izložbe koja donosi više od 140 reprodukcija dokumenata datiranih u razdoblje od 9. stoljeća do 1990. godine, izloženih na 25 panoa, saopćeno je iz Historijskog arhiva Sarajevo.
 
Deset arhiva u Sloveniji čuva oko 75 kilometara arhivskog materijala što je iznimno bogatstvo pisane kulturne baštine, a sačuvani su ostaci karolinških rukopisa, najstariji arhivski dokument na pergamentu kao i statut grada Pirana iz 1307. godine.
 
Tu je i Zbirka privilegija samostana u Žiči, rukopis Jurja Dalmatinca, najstarije matične knjige, dokumenti o porezima koje su plaćali preci Slovenaca, pisma misionara Baraga te nacrt najvećeg evropskog željezničkog vijadukta, ali i izvještaj o ishodu glasanja na referendumu o samostalnosti iz 1990. godine.

 

(Vijesti.ba / FENA)


Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Vijesti.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Vijesti.ba!