23°C
Mostar 28°C
Tuzla 22°C
Banja Luka 21°C
Bihać 21°C
Powered by Dark Sky

08.11.2018 / 21:00 Regija - Dijalog sa Prištinom

Vučić: Pred Srbijom su teški dani

Vučić: Pred Srbijom su teški dani
Foto: Vijesti.ba
Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je večeras u Briselu, poslije dijaloga sa Prištinom, da će se dijalog nastaviti kad Priština povuče svoje protvpravne odluke, te da su pred Srbijom teški dani.

"Ovde se niko od nas neće pojaviti dok oni ne povuku protivpravne odluke", rekao je Vučić za RTS.
 
On je rekao da će odluka Prištine o dodatnom porezu od 10 odsto na robu iz Srbije ostati na snazi, da se u Evropi nisu mnogo zbog toga uzbudili, a takođe je upozorio da Evropljani namjeravaju da izbace Srbiju energetske mreže za sjever Kosova.
 
"Građanima Srbije želim da kažem da su teški dani u političkom smislu pred našom zemljom. Prethodnih dana dobili smo odluke prištinskih vlasti u kojima su protivpravno CEFTA sporazumu povećali porez za robu iz Srbije. Niko se nije iz Evrope naročito uzbudio, osim saopštenja Mogerini", rekao je on.
 
Upozorio je i na namjeru Prištine da formira vojsku i jedan garnizon uputi prema sjeveru, što je suprotno Briselskom sporazumu i sporazumu koji imamo sa NATO.
 
"Ono što se sutra dešava je treća stvar - Evropljani pokušavaju da nas izbace iz energetske mreže za sever Kosova, protivpravno. U nacrtu, predlogu energetskog spora bilo je jasno da mora da se forimara ZSO a ona dve mešovite kompanije na severu koje bi bile prenosnik do albanskog operatera. Pošto nije formirana ZSO, krivicom Prištine, oni to sada nama hoće da otmu, da nam otmu pravo na struju, da izgubimo dalekovode ka Makedoniji, Albaniji, Crnoj Gori", rekao je Vučić.
 
Žele da nas izbace, protivpravno, ne uvažavajući naše argumente, upozorava Vučić i dodaje da će ta odluka biti u ponedjeljak.
 
Kako je rekao, protiv nas su se izjasnili Njemačka, Francuska, Italija, Švajcarska, Belgija, Luksmeburg, Hrvatska, Holandija ...
 
Za nas su Španija, Slovačka, BiH.
 
"Borimo se koliko možemo, ali šanse su male", rekao je on.

 

(Vijesti.ba / Tanjug)

Izdvajamo