26°C
Mostar 35°C
Tuzla 25°C
Banja Luka 24°C
Bihać 21°C
Powered by Dark Sky

08.11.2018 / 20:00 BiH - Samozvani predsjednik Sindikata

Selvedin Šatorović u panici traži "ujedinjenje": Strah od pravne države

Selvedin Šatorović u panici traži "ujedinjenje": Strah od pravne države
Foto: Vijesti.ba
Samostalni sindikat državnih služenika, organa uprave i sudske vlasti FBiH odlučno je odbacio poziv po njima nelegalno imenovanog predsjednika Saveza samostalnih sindikata BiH Selvedina Šatorovića na tobože, „jedinstvo" podsjećajući da je njegov izbor bio nezakonit i nestatutaran, saznaju Vijesti.ba.

Naime, ovaj sindikat koji predstavlja najbrojniju granu u okviru Saveza samostalnih sindikata BiH (SSS BiH) je u dopisu koji potpisuje predsjednik Samir Kurtović, poručio Šatoroviću da „prestane neovlašteno koristi pečat SSS BiH i potpisivati akte“ veoma jasno aludirajući da time samozvani Šatorović čini krivična dijela. 
 
Naime, Šatorović, koji je u režiranoj predstavi na nelegitimno održanom vanrednom kongresu SSS BiH u Zenici instaliran od strane bivšeg predsjednika Ismeta Bajramovića, uputio je javni poziv granskim sindikatima u kojima ih poziva na jedinstvo što je među istima ocjenjeno kao jeftini trik u pokušaju da od njih dobije legitimitet koristeći se metodom svršenog čina. 

Samostalni sindikat državnih služenika, organa uprave i sudske vlasti FBiH je tim zauzeo čvrst stav te poziv na jedinstvo samozvanog predsjednika Šatorovića ocijenio "neprimjernim" upozorivši ga da kaograna ostaju u SSS BiH, ali da će u saradnji sa drugm granskim sindikatima poduzeti sve pravne korake kako bi se osporio tzv. vanredni krnji kongres na kojem je napomene radi Šatorović izabran kao jedini kandidat, ne od strane predstavnika radnika nego manje više svojih poznanika kako je u medijima prokomentirao Sakib Kopić predsjednik Sindikata Solidarnost dodajući da se takva vrsta izbora rukovodstva  vrši još samo u diktatorskim režimima. 
 
Inače, 13 granskih sindikata, koji predstavljaju više od dvije trećine članstva, nije u skladu sa statutom SSS BiH ni pozvano na Šatorovićev kongres, niti ga priznaju jer su Bajramović i Šatorović još u februaru minirali legitimni Kongres SSS BiH i spriječili izbor lehitimnog rukovodstva kako bi se zadržali u foteljama i spriječili otkrivanje zloupotreba koje su prema pisanju medija vršili u raspolaganju radničkim stanovima i članarina. 
 
U sindikalnim krugovima se otvoreno špekulira da je Šatorović u sve većim problemima, nakon što je utvrđeno da nema apsolutno nikakvog legitimiteta, te da je nezakonito preuzeo funkciju predsjednika SSS BiH, a posebno zbog toga što njegova politika svršenog čina nije daje rezultate jer mu je znatan broj granskih sindikata i članstva SSS BiH još jednom okrenulo leđa.  Pitanje je vremena kada će pravne mjere koje su poduzele članice SSS BiH dati rezultat i kada će već ranije podnešene krivične prijave protiv Šatorovića i Bajramovića zbog zloupotrebe položaja, pronevjera i slično proizvesti pravno dejstvo. 
 
 
(Vijesti.ba)

Komentari - Ukupno %

NAPOMENA - Portal Vijesti.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Vijesti.ba!
1000 karaktera preostalo
Prikaži još

Izdvajamo