14°C
Mostar 15°C
Tuzla 16°C
Banja Luka 15°C
Bihać 15°C
Powered by Dark Sky

08.11.2018 / 20:00 BiH - Erol Avdović za Vijesti.ba

Nakon izbora SAD se okreću unutrašnjoj agendi, BIH i Balkan nisu u fokusu

Nakon izbora SAD se okreću unutrašnjoj agendi, BIH i Balkan nisu u fokusu
Foto: Vijesti.ba
Rezultati kongresnih izbora u Americi u skladu su sa predizbornim anketama i analizama. Zastupnički dom dobiće demokratsku većinu, dok će republikanci zadržati kontrolu nad Senatom.

Novinar i vanjskopolitički komentator Erol Avdović lično je zadovoljan rezultatima izbora, jer kako u razgovoru za Vijesti.ba priznaje, jedan je od onih Amerikanaca koji su priželjkivali da demokrate dobiju većinu, ne samo u Zastupničkom domu, nego i u Senatu.
 
Uspostavljanje svojevrsnog balansa na američkoj političkoj sceni, prema njegovom mišljenju, značiće do izvjesne mjere promjenu i u vanjskoj politici, ali to neće biti ni spektakularno niti radikalno. Dakle, veliki zaokret se ne očekuje.
 
''Gotovo sa stopostotnom sigurnošču mogu reći da ovakav odnos snaga neće uticati na promjenu politike ni manje ni više nego onoliko koliko je inače poznato da je Amerika konzistentno angažovana u jugoistočnoj Evropi, pa onda i u BiH'', mišljenja je Avdović.
 
Kako je kazao, BiH više nije u fokusu i u vrhu prioriteta američke vanjske politike, nego se posmatra u paketu agnažmana i interesovanja za ovaj dio svijeta.
 
No, ukazao je na to da bi u narednom periodu BiH i Balkan mogle nadalje biti potisnute unutrašnjom agendom koja će biti u prvom planu SAD-a.
 
''Naime, demokrate su već najavile da će organizovati politički pakao za predsjednika Trumpa, a to znači da će možda pokrenuti proceduru njegovog obaranja. Znajući politički i životni temperament ovog predsjednika, to neće ostati bez velike borbe i uzvraćanja udaraca. Fokus će biti na domaću političku borbu sa domaćim političkim ciljevima'', smatra Avdović.
 
Nakon kongresnih izbora, pomjeranja su se desila kako u Zastupničkom domu, tako i u Senatu.
 
Prema Avdovićevim riječima, američki predsjednik ima velike zasluge za to što su republikanski kandidati osvojili mjesto u Senatu.

''Prvenstveno mislim na ono što je Trump uradio u predizbornoj kampanji. Organizovao je predizborne mitinge, veoma populistički nastrojene, te je očigledno da je na taj način pomogao republikancima'', dodao je on.

S druge strane, naveo je, u Americi se dogodio tzv ''plavi talas'', a to je uz istorijsku pobjedu dviju žena muslimanki, te ulazak najmlađe žene u Zastupnički dom, obilježilo ove izbore.   
 
U Teksasu se, kako je rekao, nije dogodio preokret koji su mnogi Amerikanci očekivali.

''Popularni demokrata Beto O'Rourke za dlaku je izgubio od nepopularnog republikanca Ted Cruz, koji se 2016. u predizbornoj kampanji svađao sa Trampom, a onda je zakopao ratne sjekire. O'Rourke je izgubio, ali je prerastao u zvijezdu američke politike. Mnogi analitičari kažu da mu je to otvorilo put da se možda kandiduje za poziciju američkog predsjednika 2020. godine ili da bude potpredsjednički kandidat za nekog demokratu koji će učestvivsti u utrci'', naveo je Avdović.
 
 
 
(Vijesti.ba)

Komentari - Ukupno %

NAPOMENA - Portal Vijesti.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Vijesti.ba!
1000 karaktera preostalo
Prikaži još

Izdvajamo