17°C
Mostar 20°C
Tuzla 19°C
Banja Luka 19°C
Bihać 19°C
Powered by Dark Sky

08.11.2018 / 20:00 BiH - Aleksandar Trifunović za Vijesti.ba

Čaviću dosadilo u opoziciji, izabrao najlakši način zarade

Čaviću dosadilo u opoziciji, izabrao najlakši način zarade
Foto: Vijesti.ba
Urednik portala "Buka" i politički analitičar Aleksandar Trifunović nije iznenađen sinoćnjom odlukom Narodnog demokratskog pokreta (NDP) da napusti Savez za pobjedu (SzP).

Još od maja ove godine, kaže Trifunović, bilo je vidljivo da između NDP-a i Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) postoji neka vrsta prešutnog ili pravog dogovora.
 
- NDP je imao vrlo blagu predizbornu kampanju, a moglo se primijetiti i da je splasnuo napadački elan Dragana Čavića prema SNSD-u, po kojem je bio karakterističan. Pa, i sam izborni rezultat NDP-a bio je znatno lošiji na ovim nego na prošlim izborima, jer su praktično jedva prešli cenzus i ušli u Narodnu skupštinu Republike Srpske (NSRS) - ističe Trifunović u razgovoru za Vijesti.ba.
 
Naglašava kako je razočaravajuće da je još jedna opoziciona partija - koja je glasove dobila ipak zahvaljujući biračima nezadovoljnim aktuelnim stanjem i vlašću - odlučila da upravo uđe u vlast.
 
- Čavić je rekao jednu vrlo zanimljivu stvar kada je sinoć pomenuo da više ne želi biti Don Kihot. Znači da je opozicija don-kihotovska pozicija, što je jako loše. Time je praktično poslao poruku i ostatku opozicije da možda i oni trebaju razmišljati o ulasku u vlast - rekao je Trifunović.
 
Time bismo, navodi, praktično došli u situaciju da će sve partije u RS-u odlučiti da budu vlast.
 
- Onda bismo imali potvrdu jednopartijskog sistema sa više partija, koje podržavaju jedan te isti narativ, u kojem za narod definitivno nema mjesta - mišljenja je Trifunović.
 
Podsjeća da je Dodik do jučer opoziciju, a samim tim i sve oni koji glasaju za nju, vrlo jasno nazivao neprijateljima RS-a i političkim trgovcima koji je prodaju. Međutim, očigledno je to sad preko noći zaboravio.
 
Naš sagovornik naglašava kako je već sad sasvim jasno da bi većina političkih partija iz opozicionog bloka i nekih ličnosti iz tog bloka vrlo rado ušli u koaliciju s Dodikom.
 
- To je Čavić jednostavno objasnio, dosadilo čovjeku više da bude opozicija. Svi su željni tog najlakšeg načina zarade, a to su javne pozicije i javni novac - poručuje Trifunović.
 
Dodikove pozive drugim strankama da se pridruže koaliciji sa SNSD-om okarakterisao je pragmatičnim.
 
- Ekonomski trenutak u RS-u je vrlo loš. S druge strane, Dodik je vrlo dobar bizismen i svjestan je ekonomske situacije koja se uopšte matematički ne može brzo popraviti. RS je duplo zaduženija od FBiH, koja praktično ima duplo više stanovnika. Stoga, u suštini on želi da sa svim partijama podijeli odgovornost za to, ali istovremeno i bude gospodar političkog dogovora i nastavi raditi po svom - smatra Trifunović.
 
Dodaje kako je prije nekoliko dana ispred Konzulata Slovenije u Banjaluci primijetio najveći red ljudi dosad.
 
- Ti redovi su svakim danom nakon izbora sve veći i veći. I to što je nas sve manje i manje u entitetu u koji se oni zaklinju, njih uopšte ne zanima - zaključuje Trifunović u razgovoru za Vijesti.ba.
 
 
D.K.
 
(Vijesti.ba)

Komentari - Ukupno %

NAPOMENA - Portal Vijesti.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Vijesti.ba!
1000 karaktera preostalo
Prikaži još

Izdvajamo