18°C
Mostar 22°C
Tuzla 19°C
Banja Luka 19°C
Bihać 19°C
Powered by Dark Sky

08.11.2018 / 19:44 BiH - Sarajevo

Komemoracija za talijanskog vojnika Cirilla Fancona

Komemoracija za talijanskog vojnika Cirilla Fancona
Foto: FENA / Vijesti.ba
Komemoracija za talijanskog vojnika Cirilla Fancona kojeg su austrougarske trupe zarobile u Italiji u Prvom svjetskom ratu 1916. godine, a potom je odveden u zatvor u centralnoj Bosni gdje je preminuo 1917. godine, upriličena je danas u Katedrali Srca Isusova u Sarajevu.

Njegov grob je pronašao historičar Dalibor Ballian, predavač na Fakultetu šumarstva Univerziteta u Sarajevu, o čemu su obaviještene talijanske vlasti koje su pripremile povratak posmrtnih ostataka u Italiju nakon odavanja vojnih počasti u Sarajevu.
 
"Alpino", pripadnik planinske pješadije, Fancon će biti jedini vojnik Prvog svjetskog rata koji će se "vratiti kući" 100 godina nakon završetka rata, polazeći s mjesta gdje je sve počelo.
 
Ceremoniji koju je vodio apostolski nuncij Luigi Pezzuto, prisustvovali su ambasador Italije u BiH Nicola Minasi, vojni ataše Paolo Sfarra, delegacija EUFOR-a i predstavnici talijanske zajednice.
 
Neobično je što je pronalazak njegovog groba doveo do otkrića još jednog nadgrobnog spomenika također Talijana koji je zaboravljen u blizini Fanconeovog groba, grob Lorenza Perrodija.
 
Radi se o trećem generalnom konzulu Italije u Sarajevu, koji je 1878., vraćajući se u grad, zamijenjen za austrijskog špijuna i ubijen.
 
Prvi Generalni konzulat Italije otvoren je 1863. godine dvije godine nakon talijanskog ujedinjenja, a ovo je značajna potvrda velike pažnje koju je Italija pridavala Bosni i Hercegovini još prije dva stoljeća, saopćeno je danas iz Ambasade Italije u BiH.

 

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo