Sarajevo 6 °C Petak 18.01.


08.11.2018. / 18:38h Politika - U Londonu na poziv Therese May

Lana Prlić za BBC: Žene u politici trebaju veću podršku

Lana Prlić za BBC: Žene u politici trebaju veću podršku
Velika Britanija ovih dana proslavlja 100 godina od kako su žene u ovoj zemlji dobile pravo glasa, a povodom vrijednog jubileja premijerka Theresa May pozvala je u goste 120 žena iz cijelog svijeta.

Potpredsjednica SDP BiH Lana Prlić jedina je žena iz BIH koja na poziv britanske premijerke Therese May boravi u posjeti Londonu.
 
Tim povodom Lana je dala intervjuu za BBC Today gdje je istaknula da upravo ekonomsko i statusno osnaživanje žena znači i bolju ekonomsku stabilnost u svim dijelovima svijeta.
 
- Žene u BiH koja je bila dio Jugoslavije dobile su pravo glasa 1947. godine, prije jedne Švicarske i to je nešto na što smo mi u BiH ponosni, rekla je Lana Prlić i dodala: 
 
- Pored toga što očekujemo veću podršku od muških kolega, smatram i da žene jedne drugima moraju biti puno veća podrška istaknula je najmlađa zastupnica u Parlamentu FBiH.

lana-prlic-2
 
Kako je navela, i u našoj zemlji, kao i u većini drugih u svijetu, žene koje se nađu u parlamentarnim klupama pred velikim su izazovom.
 
- Međutim, treba imati na umu da je BiH sastavni dio Balkana, te da je mentalitet naših ljudi malo teže razumjeti onima koji tu ne žive - pojašnjava Prlić.
 
Prema njenim riječima, iako je demokratija na bh. sceni prisutna već 25 godina, i dalje postoji polarizacija žena na one iz urbanih i ruralnih sredina.
 
Žene u bh. politici, poručila je Prlić, očekuju znatno veću podršku od muških kolega, ali i da jedne drugima budu veća podrška.
 
- Najlakše nam je reći da nas muškarci ne cijene, ali prije toga moramo reći da ni mi ne cijenimo same sebe. Ali iz godine u godinu, od izbora do izbora, sve je više mladih žena zainteresovano za politiku, što je veoma dobro - dodala je Prlić.
 
 
(Vijesti.ba)